EYÜP YEREL BASIN EYÜP FLAŞ HABER
Anasayfa / Eyüpsultan haberleri / CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ÜNAL ÇEVİKÖZ ORTADOĞUYU YORUMLADI

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ÜNAL ÇEVİKÖZ ORTADOĞUYU YORUMLADI

Yurt Gazetesi yazarı Süleyman Kılıç ve Eyüp Flaş Haber yazarı Abdullah Ağırkan

CHP Genel başkan yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Ahmet Ünal Çeviköz ile yaptığı kapsamlı röportaj Türkiye ve Ortadoğu’nun nereye gidiyor sorusuna net bir çözüm sunmakta…

Süleyman Kılıç: İdlip Türkiye için ne ifade ediyor?

Ahmet Ünal Çeviköz : idlip Türkiye için aslında çok ciddi bir sorun. idlipde yaşayan ve Suriye nin diğer bölgelerinden  gelerek buraya yığılmış olan aşağı yukarı idlip merkezi ve etrafında tüm eyaletin tamamını kapsayacak şekilde konuşulduğunda 4 milyona yakın bir sivil halk kitlesi var. Bu insanlar aslında masum maalesef Suriye de ki iç savaşın etkisinde kalarak da ciddi bi insani trajedi ile karşılaşmak üzere olan bir gurup büyük bir nüfus ciddi bir insani trajediyle karşılaşmak durumuyla karşı karşıyalar şundan dolayı rejimin bu bölgeye bir operasyon başlatması ihtimalinden söz ediliyor ve bu askeri harekat başladığı taktir de rejimim oradaki terörist unsurlarla ilgili olarak yapacağı müdahale daha önce başka yerlerde de gördügümüz gibi örneğin 2 sene önce evvel Halep de gördüğümüz gibi çok ciddi bir şekilde sivil can kayıplarına yol açma riski taşıyor ama bunu ötesinde bir de çok ciddi bir göç dalgası yaratma riski taşıyor bu göç dalgası da nereye olur güney zaten rejimin kontrolünde olduğu için insanlar rejimin yaptıgı bır askeri saldırıları dan kaçtıkları takdir de   önce kuzeye doğru kaçacaklar orasında Türkiye onun için idlip Türkiye için şuan da çok ciddi bir sorun

Süleyman Kılıç: idlip ve aynı zamanda askerlerimizin bulunduğu bölgeye de ve Rusya’nın tahran la görüşmesine baktığımız zaman idlip için neyi ifade ediyor idlip için neye gerektiriyor ve CHP bu konu da ne diyor?

Ahmet Ünal Çeviköz: onu bir kere biz zaten  kendi  tahran zirvesinden hemen sonra  basın açıklamamızda belirttik. İdlipe nasıl gelindi ve idlip de ki bu birikim ve bu yığılma nasıl oluş tu şundan dolayı oluştu 2011 yılından itibaren sürüyenin içine sürüklendigi sivil yada iç savaş suriyede rejime karşı olan muhalif unsurlar la ve bunların silahlanarak farklı guruplar şeklinde büyümesi ile bir rejim muhaliflerinin rejime karşı baş kaldırısına dönüştü. Bu durum yıllar boyu sürdü bunun durması içinde Cenevre de 2 tarafı yani muhaliflerle rejimi bir araya getiren ve onları bir barış görüşmesine davet eden bir süreç başladı. Ancak bu süreç rejimle muhalifleri bir türlü bir araya getirmeyi başaramadı. Ve muvaffak olamadığı içinde bu defa bu  konuyla ilgili doğrudan ilgili olan 3 ülke Rusya, İran  ve Türkiye aslana süreci diye aslana görüşmeleri 2017 de 2016 sonuna Doğru Türkiye  ve Rusya arasın da yapılan görüşmeler sonucun da kararlaştırılıp 2017’ nin başında başlatıldı. Orada bu 3 ülke uzun süren görüşmeler sonucunda bölgede ateşkes sağlansın ve muhaliflerle rejim barış görüşmelerine başlayabilsin diye bir proje ortaya koydular orda 4 tane çatışmasızlık bölgesi seçildi Suriye topraklarında.

Abdullah Ağırkan:  Bu bölgelere genel anlamda tanpon bölge diyebilir miyiz

Ahmet Ünal Çeviköz :Tapon bölge değil de çok birbirleriyle muhalif unsurlarla rejimin en fazla birbirleriyle karşılaştıkları ve en fazla silahlı çatışmanın görüldüğü yerleri seçtiler ve bunlar çatışmasızlık bölgesi altında değişik şekillerde değişik görevlendirmelerle orda ki ateşkesin sürdürülebilir kılınması için bir çaba başlatıldı. Türkiye idlip den sorumlu olarak Rusya ile birlikte idlip çatışmasızlık görevini üzerine aldı Türkiye’nin görevi idlip bölgesinde muhalif unsurların rejime saldırmasını engellemek  ve silahlarından arınmasını ve çatışmanın da sona erdirilerek barışçı bir şekilde Cenevre görüşmelerine devam edilmesini sağlamaktı. Rusya’nın görevi ise idlipin güneyinde ve idlibin eyalet sınırlarına yaklaşmış olan ve oraya konuşlanmış Suriye rejiminin bu muhalif unsurlara herhangi bir askeri müdahale yapmasını engellemekti.

Süleyman Kılıç: Peki idlip yakınında askeri yığınımız var şuan ve afrin de de askeri birliklerimiz var bu konuda nasıl bir önlem alınmalıdır.  Herhangi bir müdahale söz konusu mu idlipe sizce ?

Ahmet Ünal Çeviköz: şundan dolayı askeri yığınak yapıyoruz biraz evvel bahsetmiş olduğumuz ciddi bir göç dalgası ile karşı karşıya kalmamak için ve Suriye rejimi idlipe bir askeri müdahale başlatırsa oradaki insanların Türkiye’ ye kaçma durumlarını durdurmak için Suriye topraklarında kamplar oluşturulmaya başlandı. Bizim kızılayın ve Türk silahlı kuvvetlerinin orda oluşturduğu kamplarda kuzeye Doğru başlayan hareketi durdurmak ve oradaki insanlara bir tür barınabilir imkân sağlamak maksadıyla

Süleyman Kılıç: Katliamdan kurtarmak için diyorsunuz o halede!

Ahmet Ünal Çeviköz: sivil can kaybını önlemek için  kaçtıkları yerde Türkiye ye gelmeden önce kendilerine daha güvenli bir alan yaratmak Suriye toprakları içerisinde, bunun bir Kısımını afrin, cerablus ,elbap taraflarına yani Türkiye nim Fırat kalkanı operasyonu ve afrin operasyonundan sonra kendi kontrolüne almış olduğu alanlarda kaydırmak mümkün orada da bir takım tedbirler alındı. Fakat orada ki imkanlar 200, 250 bin veya en fazla 300 bin insanı barındırabilecek kadar geniş dolayısıyla idlip de bulunan sivil insan sayısını 3 buçuk milyon üzerinde olduğu söylenince bunların hepsini birden afrin ve cerablus bölgesinde barındıramayacaksınız bir kısmını oraya yönlendirirseniz bir kısmını da idlip eyaleti içinde Türkiye’nin sınırını güneyin de ama Suriye toprakları üzerinde korunan yeni kamplara ve yeni güvenlikli bölgelere doğru yerleştireceksiniz. İşte Türkiye’nin şuanda sınırda yapmakta olduğu imkânlar

Abdullah Ağırkan: tahran görüşmesi noktasında gözleminiz nedir!

Ahmet Ünal Çeviköz: tahran görüşmesinde şöyle bir şey oldu İran ve Rusya Türkiye ye 2017’nin yaz aylarında ağustos gibi kurulmuş olan Türkiye’nin gözlem misyonlarının artık tamamen sonlandırıldığını 12 tane gözlem misyonun faaliyete geçtiğini ve Türkiye‘nin de aslana sürecinde üstlenmiş olduğu görevin oradaki mevcut eli silahlı terörist unsurların silahlarından arındırmak olduğunu ancak Türkiye’nin bunu başaramadığını ileri sürdüler dolayısıyla buraya Suriye rejiminin bu meseleyi kendi çözmeye yönelik bir askeri harekât başlatacağı hakkında Türkiye’ye bir şekilde bilgi verdiler. Türkiye‘nin bütün hedefi İran ve Rusya’yı Suriye rejimini ikna etsinler diye ikna etmekti. Neden çünkü Türkiye dedi ki biliyorum ben daha fazla zamana ihtiyaç duyuyorum orada çok karışık bir durum var. Orada birbiriyle devamlı çatışma ihtimali yüksek olan guruplar var. Bunların hepsi aynı düşünceye sahip değiller ve bunların hepsini bir çatı altında toparlayabilmek ve bunların orada bir terör odağı halinde olmalarını engellemek için çabalarım var görüşmelerim sürüyor. Ama zamana ihtiyacım var onun için Suriye bir askeri operasyon yapmasını engelleyin diye Rusya ve İran’a teklifte bulundu ateşkes teklifi derken de işte budur söylenen. Ama Türkiye’nin bu teklifini Rusya ve İran kabul etmediler nitekim tahran zirvesinin bitmesinden bir gün sonra Suriye rejimi ve Rus uçakları idlipi bombalamaya devam etti.

Son olarak ne dersiniz!

Ahmet Ünal Çeviköz: Bir kere her şeyden evvel Türkiye de medya özgürlüğünün tamamen ortadan kaldırıldığı basının gerçek haberi ve halkın erişmesi gerçekleri yansıtan bir imkandan mahrum bırakıldığı bir ortam da büyük bir özveri ile gerçek haberi yansıtabilmek ve halka doğruyu  anlatabilmek için çaba gösteriyorsunuz bu çabalarınızın eminim halkımız tarafından sonsuz şekilde taktir edildiğini düşünüyorum sizin bu ortam da ki bu özverili çabalarınızı büyük bir şevkle destekliyorum

http://eyupflashaber.com/

EYÜPSULTAN 100, GÜN HAMLESİNİ BEKLİYOR ÜÇ AY OLDU İCRAAT YOK

EYÜPSULTAN 100, GÜN HAMLESİNİ BEKLİYOR ÜÇ AY OLDU İCRAAT YOK 20 Yıldır Eyüpsultan’da aylık gazete …

EYÜP YEREL BASIN EYÜP FLAŞ HABER