İstanbul Müteahhitler Birliği Eyüpsultan’da Kentsel Dönüşüm Deprem konulu panel düzenledi. Eyüpsultan Kültür Merkezinde düzenlenen panele,
Sayın Prof. Dr. Naci Görür,
Eyüpsultan Belediye Başkanı Dr. Bülent Özmen ve Başkan Yardımcıları,
Siyasi Partilerin Başkan Ve Temsilcileri!
Dernek ve sivil toplum kuruluşları başkan ve temsilcileri!
Mahalle Muhtarları ve çok sayıda davetliler katıldı
(İMİDER) İstanbul Müteahhitler derneği başkanı İrfan Tutacak açılış konuşmasını yaparak İstanbul’un kentsel dönüşümü müteahhitlerin sorunlarına değindi.
İRFAN TUTACAK; “İMİDER camiası olarak,
Ülkemizi deprem tehlikesine karşı korumak için en iyi yöntemin; başta İstanbul olmak üzere, şehirlerimizin ‘Büyük Bir Kentsel Dönüşüm Hamlesi’ çerçevesinde yenilenerek daha dirençli hale getirilmesi olduğuna inanıyoruz.
Ancak, üzülerek belirtmeliyim ki; kentsel dönüşüm süreçlerinin neredeyse her aşamasında, hala çok büyük aksaklıkların yaşandığını görüyoruz.
Sayın Prof. Dr. Naci Görür Hocamız!
Sayın Belediye Başkanımız ve Belediye Başkan Yardımcılarımız!
Siyasi Partilerimizin Sayın Başkan Ve Temsilcileri!
Dernek ve sivil toplum kuruluşlarımızın saygıdeğer başkan ve temsilcileri!
Sayın Mahalle Muhtarlarımız!
Kıymetli Basın Mensupları!
Derneğimizin Değerli Üyeleri Ve Çok Kıymetli Misafirler!
Derneğimizin düzenlemiş olduğu Deprem ve Kentsel Dönüşüm Panelimize hepiniz hoş geldiniz, safalar getirdiniz!
Derneğimiz; geçmişte yaşanan birtakım sektörel ve mesleki sorunların çözümüne katkı sağlamak amacıyla, bir grup inşaat müteahhidi arkadaşımız tarafından 2016 yılında kurulmuştur.
Derneğimiz geçen yıla kadar daha çok Eyüpsultan merkezli bir sivil toplum kuruluşu olarak, EMÜDER unvanıyla faaliyet gösteriyordu.
Bu süre zarfında, Derneğimiz, daha çok müteahhit arkadaşlarımızı bünyesinde bulunduran bir mesleki teşekkül idi.
Ancak, müteahhit olmayan ama inşaat sektörüne yakın çeşitli iş alanlarında faaliyet gösteren iş insanı arkadaşlarımızın da Dernek çatısı altında bulunmalarının yararlı ve gerekli olduğu düşüncesiyle; geçen yıl gerçekleştirdiğimiz Olağan Genel Kurulumuzda genişlemeye gittik ve derneğimizin ismini İstanbul Müteahhit ve İş İnsanları Derneği şeklinde, yani İMİDER olarak değiştirdik”
İRFAN TUTACAK;
“Sn. Naci hocamızı ve siz değerli misafirlerimizi daha fazla bekletmemek adına, konuşmamı çok fazla uzatmak istiyorum.
Konumuza dönecek olursak;
Malumunuz; Gündemimiz Deprem Tehlikesi ve Kentsel Dönüşüm Meselesidir.
Maalesef; deprem, hayatımızın ve Ülkemizin bir gerçeğidir.
Deprem tehlikesi; biz vatandaşlar için sadece kişisel olarak ‘sağ kalma’ veya ‘hayatını kaybetme’ meselesi değil; aynı zamanda, toplumsal ve ekonomik varlığımızı ve hatta milli güvenliğimizi bile tehdit eden, anlatılamayacak derecede ciddi bir sorun olarak hepimizin önünde durmaktadır.
Tüm yıkıcılığı ve olumsuz diğer tüm yanlarıyla; deprem olgusunu unutmamak ve depremi devamlı surette, Ülkenin ve insanımızın gündeminde tutmak gerekiyor.
Depremi unutursak ölürüz!
Depremi ve depremin yakın zamanda gerçekleşme ihtimalini unutup göz ardı edersek eğer;
- Onlarca yıl içinde, bin bir emekle inşa ettiğimiz güzelim şehirlerimiz, Allah korusun, yıkılır;
- Ülke ve bütün bir toplum olarak, yıkılacak binalarımızın enkazı altında hepimiz kalıp yok oluruz.
Naci hocamızı işte tam da bu nedenle davet ettik.
Depremi, tehlikelerini, risklerini ve bu risklere karşı uygulayabileceğimiz çözüm yollarını bize bir kez daha anlatması için kendisini davet ettik…
Zira; hem toplum ve özel sektör, hem de devlet ve yerel yönetimler olarak; bilimin rehberliğine en fazla ihtiyaç duyduğumuz alan, karşı karşıya olduğumuz bu deprem tehlikesidir.
**
Bu arada, Saygıdeğer misafirler!
Tüm vatandaşlarımız depremden etkileniyor ve insanlarımızın tamamının gündemine deprem bir şekilde geliyor.
Bu hepimizin malumu.
Ama deprem, biz müteahhitlerin ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren diğer iş insanlarının hayatını iki yönden etkiliyor.
Sıradan vatandaşlar olarak, şahsi ve ailevi açıdan bizleri etkilediği gibi; deprem olgusu, biz müteahhitleri, ayrıca bir de, binaların inşasında rol oynadığımız için, mesleki olarak da bizleri etkiliyor.
Sadece etkilemiyor, aynı zamanda sırtımıza büyük bir sorumluluk da yüklüyor.
İnşaat sektörü olarak bizler bu büyük sorumluluğun bilincindeyiz.
Ve bu sorumluluğun gereklerini hakkıyla yerine getirmeye hazır olduğumuzu da belirtmek istiyorum.
Ama takdir edersiniz ki; ‘deprem tehlikesine hazırlık’ gibi büyük bir görev, yalnızca sınırlı bazı kesimlerin sorumluluk almasıyla yerine getirilemez.
Ülke olarak; İstanbul Depremine karşı topyekün bir biçimde ve adeta seferberlik ruhu içerisinde hazırlanabilmemiz için;
- Başta Devlet ve yerel yönetimlerimiz olmak üzere, inşaat sektöründen finans sektörüne kadar;
- Toplumun ilgili tüm kesimlerinin bir masa etrafında, bilimin rehberliğinde ve “katılımcı demokrasinin ilkeleri çerçevesinde” bir araya gelmesinin şart olduğunu düşünüyoruz.
Hatta bu noktada; bir Deprem Bakanlığının kurulması gerektiğini bile düşünüyoruz.
Başta İstanbul olmak üzere, Ülkemizi ancak bu şekilde deprem tehlikesine karşı hazırlayabilir ve depreme karşı dirençli ve müreffeh şehirler inşa edebiliriz.
**İMİDER camiası olarak, Ülkemizi deprem tehlikesine karşı korumak için en iyi yöntemin; başta İstanbul olmak üzere, şehirlerimizin ‘Büyük Bir Kentsel Dönüşüm Hamlesi’ çerçevesinde yenilenerek daha dirençli hale getirilmesi olduğuna inanıyoruz.
Ancak, üzülerek belirtmeliyim ki; kentsel dönüşüm süreçlerinin neredeyse her aşamasında, hala çok büyük aksaklıkların yaşandığını görüyoruz.
Bu konuda yaşanan sorunların birkaç tanesini şöyle sıralayabiliriz:
- Bürokratik süreçlerde yaşanan sorunlar,
- İşin uzmanı, liyakatli kamu personeli eksikliği,
- Yasal mevzuattaki birtakım boşluklar,
- Ülke olarak yaşadığımız ekonomik darboğazın ve yüksek faizlerin vatandaşın alım gücünü düşürmesi ve insanları daire alamayacak duruma getirmesi.
Tüm bu sorunlar, Kentsel Dönüşüm çabalarını ciddi şekilde yavaşlatıyor.
İMİDER camiası olarak bizim bu konudaki önerilerimiz şunlardır;
- Dünyadaki başarılı örneklerden de yararlanılarak, kentsel dönüşüm süreçleriyle ilgili bürokratik süreçlerin sadeleştirilip hızlandırılması;
- İnşaat maliyetlerinin azaltılmasına yönelik olarak, kentsel dönüşüm kapsamındaki projelere ilişkin bütün harç ve vergilerin kaldırılması;
Riskli yapıların belli süreler içerisinde yenilenmemesi durumunda, bunların kamu gücüyle yıkılıp yenilenmesini sağlayacak bir yasal altyapının oluşturulması;
-Sadece Eyüpsultan İlçesinde 2023 yılında 857 adet yenileme ruhsatının alındığı ve bunun da ortalama 5 Bin bağımsız konutun yenilenmesine tekabül ettiği göz önüne alındığında; Kentsel dönüşüm çabamızın daha da hızlandırılması adına Bakanlığın ve Yerel Yönetimlerin İstanbul’da faaliyet gösteren yaklaşık 40 Bin müteahhitle daha fazla işbirliği yapması ve onların sahip olduğu kapasiteden daha fazla yararlanması;
Gerektiğini düşünüyoruz.
Bu arada, İMİDER camiası olarak; deprem gerçeği ve kapsamlı bir “kentsel dönüşüm atılımının”, bütün yönleriyle, her daim gündemimizde yoğun şekilde yer aldığını vurgulamak istiyorum.
Geçmiş faaliyetlerimiz bunun şahididir.
Bu nedenledir ki, bu gerçeği en etkili şekilde izah ettiğini bildiğimiz sevgili Naci Hocamızı bugün buraya davet ettik.
Kendilerinden; deprem meselesini, bütün boyutlarıyla siz değerli katılımcılarla birlikte, bizlere bir kez daha anlatmasını istirham ediyoruz.
**Konferansımızın, toplumun deprem olgusuna daha duyarlı hale gelmesine ve yöneticilerimizin bu konuda acil ve etkili çözüm mekanizmalarını üretip devreye sokmalarına vesile olmasını diliyorum.
Davetimize icabet ettiğiniz için, İMİDER ailesi adına hepinize teşekkür ediyor;
Saygı ve selamlarımı sunuyorum.
EYÜP FLAŞ HABER / ALAETTİN ARSLAN