İstanbul’un Kuzeyi Eyüpsultan İçesine bağlı Kemerburgaz ve Göktürk’ün tam ortasında yer alan İskoza Mevkii Devlet hastanesi için ideal bir yer. Yaklaşık 50 bin nüfusun acil ihtiyacı olan ve gittikçe daha da büyümeye aday 7. (Köy) mahallenin de etrafında barındığı güzergah da, Yeni havalimanı ve üçüncü köprü bağlantı yolu üzerinde yer alıyor. Yemyeşil çam ormanlarının etrafında Mülkiyeti Devlete ait Yaşamkent ve çevresinde uygun arazi bölge halkının hastane ihtiyacına ilaç gibi gelecek.50 BİN NÜFUSLU BÖLGENİN ULAŞABİLECEĞİ HASTANE YERİ.
Kemerburgaz’da yapılması planlanan devlet hastanesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Kurum talimat verdi
işte sağlık bakanlığının aradığı krıterler bu bölgeye uyuyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat KURUM; “Kemerburgaz’da yapılması planlanan 400 yataklı devlet hastanesi için yer tahsisi konusunu hallediyoruz. İnşallah Sağlık Bakanlığımız da hızlı bir şekilde hastane inşaatını başlatacak.
İstanbul’un Kuzeyi Eyüpsultan İçesine bağlı Kemerburgaz ve Göktürk’ün tam ortasında yer alan İskoza Mevkii Devlet hastanesi için ideal bir yer. Yaklaşık 50 bin nüfusun acil ihtiyacı olan ve gittikçe daha da büyümeye aday 7. (Köy) mahallenin de etrafında barındığı güzergah da, Yeni havalimanı ve üçüncü köprü bağlantı yolu üzerinde yer alıyor. Yemyeşil çam ormanlarının etrafında Mülkiyeti Devlete ait Yaşamkent ve çevresinde uygun arazi bölge halkının hastane ihtiyacına ilaç gibi gelecek.
Alt yapısı hazır, Metro istasyonuna yakın, oto yol ve bağlantı yollarıyla herkesin rahatlıkla ulaşabileceği, temiz havası oksijeni ile kent ormanı ve yaşam kent ile bütünleşmiş tam ideal bir hastane olması gereken yer.
İŞTE SAĞLIK BAKANLIĞININ ARADIĞI KRITERLER BU BÖLGEYE UYUYOR.
Sağlık alanı kapsamında olması gereken kriterleri aşağıdaki başlıklar altında toplamak mümkündür. ─ Yerleşim birimlerine yakın olmak, ─
Trafik yoğunluğundan az etkilenmek, ─ Başlangıç maliyeti (satın alma maliyeti) az olmak, ─ Toplu taşım araçları ile rahat erişilebilir noktalarda bulunmak, ─ Çevresel olumsuz faktörlerden uzak olmak (gürültü, çöp, toz, yetersiz aydınlanma vb.), ─ Yeterli araç park yeri bulunması, ─ Yakın ve orta vadede gelişme potansiyeli yüksek bir bölgede olmak, ─ Elektrik, doğalgaz, su, kanalizasyon gibi altyapısının planlanmış olması, ─ Diğer sağlık tesislerine ve nüfus yoğunluğu bulunan alanlara yakın olmak. Sağlık yapılarının gerek ülke ve bölge, gerekse il bazındaki yer seçimlerinde belirleyici olan en önemli husus mülkiyet durumudur. Bu sebeple belediyeler sağlık tesisi alanlarını Sağlık Bakanlığının bilgisine başvurmadan planlar. Bunun dışında ters bir süreçle mülkiyeti hazineye ait olan; ancak imar planı ile kullanımı başka amaçla ayrılmış alanların Bakanlığın uğraşıları ile sağlık tesisi alanına dönüştürülmesi söz konusu olabilir.
Arazi Büyüklüğü
Genel Özellikler Sağlık tesislerinin yeterlilik ve kalite unsurlarından biri de mekânsal büyüklük ve standartlardır. Ülkemizde sağlık tesisi için yeterli arazi büyüklüğünün ayrılmamış olması, sürekli ek yapılar ile yoğunlaşan ve yeterli açık alan kalmayan yapı ve tesislerin varlığı ortadadır. Buna karşın yeterli miktarda açık alan bırakılması, uluslararası norm ve standartlara göre sürekli geliştirilen ve sağlık yapılarında tercih olmayıp zorunlu olan kalite arayışının bir sonucudur. Mükemmeli arayarak sağlık mimarisinde vazgeçilmez olan kalite hususu yakalanmış olur. Modern sağlık yapıları tasarımında, sağlık yapıları için kapalı ve açık alan standartlarının belirlenmesi, önemli bir uğraşı alanı olmuştur. Bu standartlar, sürekli geliştirilmekte ve kamunun kullanım standardı yükseltilmektedir. Sağlık yapıları tasarımı, prensipleri çerçevesinde açık alan büyüklükleri hususunda belirgin bir standart bulunmamakla birlikte inşaat alanının zeminde oturumunun (taban alanının) müştemilatları dışında kalan kısmı için asgari 1 katı büyüklüğünde açık alan ayrılması, diğer ülke uygulamaları da dikkate alındığında temel bir tasarım kriteri olmaktadır. Bu açık alan kullanımı içerisinde otopark alanı kadar dinlenme ve vakit geçirmeye yarayan açıklıklar, peyzaj alanlar ile yaya ve taşıt yolları da yer alabilir. Sosyal alanlar kafeterya ve dinlenme alanları refakatçi ve hastalar için planlanmalıdır. Sağlık Yapılarında Alan Standartları Sağlık tesis alanlarının belirlenmesi, belediyelerde hazırlatılan imar planları ile sağlandığından imar planı üzerinde belirlenen alanlar olmalıdır.
Alaettin Arslan FLAŞ HABER