ALAETTİN ARSLAN YAZDI
MECLİS ÜYESİ OLURSAN KESİN ZENGİN OLURSUN.
2019 Mart ayında gerçekleşecek olan yerel seçimlere doğru ilerlerken meclis üyesi olmak için başvurular başladı bile.
Meclis üyesi olursan, kesin zengin olursun,para kazanırsın gibi bir algı da vatandaşın kafasına yanlış bir şekilde oturmuş görünüyor.
Oysa meclis üyeliği para için veya zengin olmak için yapılan bir iş değildir. Belediye meclis üyesi olmak için ilk önce belediye kanun ve yönetmeliklerini çok iyi bilmek gerekir. Yoksa kabul eden kabul etmeyen oylamasında emme basma tulumba gibi elini kaldırır indirirsen tüyü bitmemiş yetimlerin hakkını yemiş olursun. Meclis üyeliği ekip işidir. her partinin gurup odalarında aldığı karar meclis oturumunda geçerlidir. Aksini yapanlar ise guruptan dışlanır.
Nüfusu 250 bin ila 500 bin arasında olan ilçelerde meclis üyesinin oturum başına aldığı huzur hakkı 165 tl dir. Ayda iki kez meclis gündemi olduğuna göre toplamda ayda 330 tl yapar. Komisyon toplantılarına da katılırlarsa ayda en fazla 2 kez olsa buda toplamda 660 tl dir.
Belediye meclis üyesi olmanız münasebetiyle geleniniz gideniniz hiç bitmez. Derdi olan, düğünü olan, dernek başkanı olan herkes size gelir ve maddi manevi yardım ister. Gelen insanların iş derdi, mahallesinde yaşadığı imar sorunları, sokağın temizliği, asfaltı, sokağındaki baz istasyonu gibi günü birlik hangi sorunla karşılaşırsa belediye meclis üyesinin kapısını çalar ve yardım ister. Eğer meclis üyesi duyarlı ve halkın sorunlarını çözmek konusunda samimiyse bu konuları yazılı veya sözlü olarak belediye meclisine taşır.
Belediye meclis üyesi olmak için öncelikle bir siyasi partiye başvuru yapmanız ve üye olmanız gerekiyor. Bir siyasi parti derken, bu partinin seçimi kazanacak parti veya ana muhalefet partisi olması şart. Çünkü, partilerin aldıkları oy oranı çıkarılacak meclis üyesi sayısını belirliyor. Parti, belediye meclis üyelerini belirlerken, merkez yoklaması veya ön seçim yapabilir. Eğer ön seçim yapılırsa ve siz de partiye yeni üye olmuşsanız, meclis listesine girme şansınız sıfırdır. Merkez yoklaması yapılıyorsa partinin en üstünden en altına kadar sizi belediye meclis listesine yazdırma gücü olan bir kişiye ulaşmanız yeterlidir. Bu durumda partiye yeni gelmiş bir kişi olarak, hiç emek vermeden belediye meclis listesine girmeniz ve seçilmeniz garantidir. Bu durum uzmanlık alanı olan ve ”parti için gereklidir, faydalıdır” ana fikrine uyanlar için geçerli değildir. Eğer seçilirseniz ya iktidarda ya da muhalefette görev yapacaksınız demektir.
Belediye meclis üyesi seçildikten sonra, meclisin ilk toplantısında belediye meclisinde göreve başlarsınız. Şayet bir uzmanlık alanınız varsa, yapılacak komisyon seçimlerinde görev alırsınız. Bazı durumlarda, uzmanlık gerektiren komisyonlarda uzmanlığı olmayan kişiler de görev yapabilir. Seçimler yapıldıktan sonra belediye meclisleri ilçelerde her ayın ilk haftası, büyük şehir meclisleri ise ikinci hafta toplanır. Meclis, ilçelerdeki dosya durumuna ve gündeme bağlı olarak beş gün çalışır, bazı ilçelerde ise iki gün çalışır. Birinci toplantıda, meclis üyelerinin gündemle veya gündem dışı ilçe sorunlarıyla ilgili görüşleri ve önergeleri yazılı veya sözlü olarak meclis gündemine gelir. Bu önergeler, iktidar partisinin olur vermesiyle başkanlığa havale olur ve bir sonraki ay verilen önergelerin cevapları meclise sözlü veya yazılı olarak getirilir. İlk toplantıda, iktidar partisinin ilçeyle ilgili teklifleri komisyonlara havale olur ve bir sonraki mecliste veya o hafta içinde komisyon raporları meclise gelir oylanır.
Eğer muhalefet, raporları uygun görmüş ise ”oy birliğiyle”, görmemiş ise sadece iktidarın oylarıyla ”oy çokluğuyla” kabul edilir. Belediye meclisinde daha çok imar komisyonu, hukuk komisyonu ve plan bütçe komisyonları çalışır. İstanbul’un ilçeleri yeni imar hareketlerine ve inşaatlara açık olduğu için imar komisyonu çalışır. Hukuk komisyonu ise, çalışan komisyonların almış olduğu kararların hukuk açısından uygun olup olmadığına bakar. Plan bütçe komisyonu ise para işlerine baktığı için meclise gelen belediye harcamalarını çalışır. Komisyon sayısı konusunda meclis yetkilidir. İstediği konuda komisyon oluşturabilir. Belediye meclis üyesi birden fazla komisyonda görev alabilir. Komisyonlar beş kişiden oluşur ve siyasi partilerin aldıkları oy oranına göre temsil edilir. Vatandaşlar genellikle encümen üyeliğiyle, belediye meclis üyeliğini karıştırır. Encümen aslında belediyenin ”bakanlar kurulu” gibidir. Belediye meclisinden, sadece iktidar partisinden üç tane meclis üyesi ve belediyenin bürokrat kadrolarının katılımıyla encümen oluşmaktadır. Belediyenin günlük gelir geçer işlerinin yürümesi için encümen her hafta en az iki kez toplanır ve işleyen kararlar alır. Belediye encümenine muhalefet meclis üyeleri temsilci veremez.
Meclis üyesi olursan, kesin zengin olursun,para kazanırsın gibi bir algı da vatandaşın kafasına yanlış bir şekilde oturmuş görünüyor. Oysa meclis üyeliği para için veya zengin olmak için yapılan bir iş değildir. Nüfusu 250 bin ila 500 bin arasında olan ilçelerde meclis üyesinin oturum başına aldığı huzur hakkı 165 tl dir. Ayda iki kez meclis gündemi olduğuna göre toplamda ayda 330 tl yapar. Komisyon toplantılarına da katılırlarsa ayda en fazla 2 kez olsa buda toplamda 660 tl dir.
Belediye meclis üyesi olmanız münasebetiyle geleniniz gideniniz hiç bitmez. Derdi olan, düğünü olan, dernek başkanı olan herkes size gelir ve maddi manevi yardım ister. Gelen insanların iş derdi, mahallesinde yaşadığı imar sorunları, sokağın temizliği, asfaltı, sokağındaki baz istasyonu gibi günü birlik hangi sorunla karşılaşırsa belediye meclis üyesinin kapısını çalar ve yardım ister. Eğer meclis üyesi duyarlı ve halkın sorunlarını çözmek konusunda samimiyse bu konuları yazılı veya sözlü olarak belediye meclisine taşır.
Yerel seçimler 2019 yılı Mart ayında yapılacak. Belediye meclis üyesi olmak isteyen yurttaşlarımızın zengin olmak, ihale almak, konum elde etmek gibi düşüncelerle belediye meclis üyesi olma düşünceleri varsa şimdiden onları bilgilendirmekte fayda var. Bunu söylerken, her mesleğin, her kurumun içinde yaptığı işi istismar eden ahlak yoksunu insanlar çıkabilir ve çıkmıştır da. Konumuz onlar değil. Namusuyla işini yapan ve ülkesini halkını seven, işini ahlak ölçüleri içinde yapan insanları göz önünde bulundurarak bu değerlendirmeleri yapmak gerekir diye düşünüyorum. Yeni yapılacak yerel seçimlerde talep açan adaylara ve yeni dönem belediye meclis üyesi olacaklara şimdiden başarılar diliyorum.
Alaettin ARSLAN- EYÜP FLAŞ HABER.