Ordu Belediyesi kendi arsasına ihale yaptı, projeyi onayladı, ruhsatı verdi ve sonra yıktı!
Yıkılan inşaatın büyük ortağı ‘İntaya&Özmen&Köksal Adi Ortaklığı’ adına yapılan basın açıklamasında, yıkıma kadar gelinen süreç aktarılarak, kamuya verilen bu zararların kimin karşılayacağı soruldu.
‘İntaya&Özmen&Köksal Adi Ortaklığı’ tarafından yapılan basın açıklamasında, medyaya yansıyan iddialara da cevap verildi. Buna göre, inşaat alanında ilk kez bir yapı söz konusu değildi, aynı arsa üzerinde proje gündeme gelinceye kadar hizmet veren 7 katlı ‘Belde Oteli’ vardı.
Açıklamada şu bilgilere yer verildi:
“İntaya&Özmen&Köksal Adi Ortaklığı”, Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin 13.09.2017 tarihinde yaptığı ihaleye girerek, adı geçen ihaleyi kazanmıştır. Hasılat paylaşımı esasına dayanan söz konusu ihale, Ordu Büyükşehir Belediyesi Encümeninden de geçerek kesinleşmiştir. Bunun akabinde 19.10.2017 tarihinde yapılan Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşım Sözleşmesi ile Ordu Büyükşehir Belediyesi, gerçekleşecek toplam hasılat üzerinden yüzde 22.5 payla projenin ortağı olmuştur.
Ordu Büyükşehir Belediyesi, ortağı olduğu projede, ‘İntaya&Özmen&Köksal Adi Ortaklığı’ndan garanti miktarı olarak 46.023.750-TL tahsilat taahhüdü almıştır. ‘İntaya&Özmen&Köksal Adi Ortaklığı’, projenin başlangıcından bugüne kadar Ordu Büyükşehir Belediyesine proje harçları ile birlikte yaklaşık 17.500.000-TL ödemiştir.
Kendilerinin defalarca Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler ile bir çözüm bulmaya çaba gösterdiklerini ancak karşılık bulamadıklarını ifade eden ‘İntaya&Özmen&Köksal Adi Ortaklığı’ sözcüleri, şu noktaya dikkat çektiler:
“Ordu Büyükşehir Belediyesi, “Belde Evler Projesi”nde; 1. Arsa sahibi, 2. İmar şartlarını oluşturan, 3. Oluşturulan imara göre ihale açan, 4. İhale sonucuna göre Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşım Sözleşmesi imzalayarak projeye bizzat ortak olan, 5. Söz konusu inşaatın ruhsatını veren, 6. Projelerini onaylayan, 7. Kendi adına kat irtifak tapularını alan, 8. Vatandaşlar tarafından projeden satın alınan konutların bedellerinin yatırıldığı banka hesabının da bizzat sahibi olan, 9. İşin yapımının denetlenmesini 2 sene boyunca gerçekleştiren, 10. Bu projenin gerçekleşmesini sağlamak için garantör konumunda bulunan bir kurumdur. Aynı zamanda proje ortağıdır.”
Bütün bu sorumlulukların yanında, aynı zamanda projeyi yıkan tarafın da Ordu Büyükşehir Belediyesi olduğunu vurgulayan şirket sahipleri, defalarca mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen, “ortada geçerli ve uygulanması gereken bir yargı kararı varken, bu hiçe sayılarak Ordu Büyükşehir Belediyesince hukuka aykırı şekilde yıkım işlemlerine devam edilmiştir. Bu verilen yürütmeyi durdurma kararı gereğince yıkım faaliyetinin yapılamayacağı yetkililere bildirilmiş ise de; bu yöndeki itirazlarımız sonuçsuz kalmış ve hukuka aykırı olarak yıkım işlemi devam etmiştir” şeklinde konuştular.
Önceleri, ‘hukuk ne derse o’ diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Güler’in sonradan hukukun vermiş olduğu kararları hiçe sayarak yıkım işlemini başlattığını ifade eden ‘İntaya&Özmen&Köksal Adi Ortaklığı’ sözcüleri “Bu eylem; tamamen hukuk dışı ve tam anlamı ile hukuk katliamıdır” yorumu yaptılar.
Belde Evler Projesinden daire satın almış olan vatandaşlar ile bu projeye ihale ile ortak olarak katılmış ve projenin yüklenicisi durumunda bulunan “İntaya&Özmen&Köksal Adi Ortaklığı”nın uğramış olduğu mağduriyetlerin telafisi nasıl ve ne şekilde olacağının belirsizliğini koruduğunu ifade eden şirket sahipleri “Keyfi kararlarla ve hukuk tanımayan bir zihniyetle bu projeye zarar veren kurum ve kişiler, bu zararlardan bizzat sorumlu olmayacaklar mı?” dediler
2020-02-14