EYÜP YEREL BASIN EYÜP FLAŞ HABER
Anasayfa / Son dakika / YEREL SEÇİM Mİ? İSTANBUL SEÇİMİ Mİ?

YEREL SEÇİM Mİ? İSTANBUL SEÇİMİ Mİ?

Yurt Gazetesi Köşe Yazarı, İST Temsilcisi, Halktv Yayın Kurulu Üyesi, İstanbul Gündemi Gazetesi Yazarı ve CHP Eski Genel Sekreteri Gürsel Tekin’in yakın çalışma ekibinde bir dönem bulunan ve CHP eski İl Gençlik Kolları Yöneticisi Abdullah Ağırkan, gündemi değerlendirdiği köşe yazısı dikkat çekti.

Gazetemiz Eyüp flaş haber ‘in de yöneticisi – yazarı !  

Yaklaşan yerel seçimlere ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulunan Abdullah Ağırkan, “Seçimler sanki İstanbul ile sınırlı gibi hava sahada hakim” yorumuyla dikkat çekti.

ABDULLAH AĞIRKAN: “SEÇMEN BİR UYARIDA BULUNABİLİR”

“31 Mart yerel seçimlerine sayılı günler kaldı. Ancak seçimler sanki İstanbul ile sınırlı gibi hava sahada hâkim. Öte yandan iktidar açısından bu seçimin bir referanduma dönüşebileceği belirtiliyor. Seçmen bir uyarıda bulunabilir. Ya da “Çok memnunuz, durmak yok, yola devam!” da diyebilir. Şu an ilk seçeneğin olabilirliği daha yüksek görünüyor. İktisadi, sosyal, tarihsel, simgesel her anlamda en büyük öneme sahip şehir kuşkusuz İstanbul. Bakanlar, iktidar gücüyle birlikte İstanbul’u yeniden kazanmak için sahada. En büyük rakipleri hayat pahalılığı! Merkez Bankası’nın faiz artırımı, döviz kurundaki artış, enflasyon, zamlar, eriyen maaşlar… Mühür ve karar, yaşamın her alanında sıkıntıyı yakından hisseden milyonlarca emekçide.”

“RAKAMLARIN DİLİNDEN İSTANBUL”

“31 Mart yerel seçimlerinde Türkiye genelinde oy kullanacak seçmen sayısı 61 milyon 441 bin 882. İlk kez oy kullanacakların sayısı 1 milyon 32 bin 610. İstanbul’da sandık başına gidecek toplam 11 milyon 314 bin 516 kişi bulunuyor. Yurttaki seçmenlerin yüzde 18,41’i İstanbul’da. İstanbul’da 14 Mayıs Genel ve Cumhurbaşkanı seçimlerinde katılım oranı yüzde 90,53 gibi rekor bir orana ulaşmıştı. 28 Mayıs 2023’teki Cumhurbaşkanı seçimi ikinci turunda ise bu oran, yaklaşık yüzde 3 azalarak yüzde 87,84’e düşmüştü. Muhalefet bloğunun her iki turda da iktidar bloğunun 2 puan önünde olduğu görülüyor. İstanbul’da bir önceki yerel seçim olan 31 Mart 2019 tarihli seçimlere katılım oranı yüzde 83,88. CHP adayı Ekrem İmamoğlu yüzde 48,80 (4 milyon 171 bin 115), AKP adayı Binali Yıldırım yüzde 48,55 (4 milyon 149 bin 656) oy almıştı. İmamoğlu’nun kazandığı, ancak iptal edilip 23 Haziran’da tekrarlanan seçimlerde ise katılım artmış, kayıtlı seçmenden yüzde 84,44’ü sandığa gitmişti. İmamoğlu, yüzde 54,21 (4 milyon 169 bin 765), AKP adayı Binali Yıldırım yüzde 44,99 (3 milyon 935 bin 429) oy almıştı. Genel olarak bir önceki seçime oranla heyecansız geçtiği görülen bu seçimde katılım oranının yüzde 80 bandının altına düşmeyeceğini tahmin ediyorum. Elbette katılımın artması sihirli bir değnek olmasa da demokrasi ve yarınlar için bir kazanım olacaktır.”

“BİR ŞEHİRDEN DE ÖTE…”

“Rakamlara devam edelim… Tarihi, ticari, toplumsal ve kültürel anlamda bir şehirden çok öte anlamlar taşıyan İstanbul, UNFPA’nın verilerine göre, 15 milyon 655 bin 924 nüfusu ile 131 ülkeyi geride bırakıyor. Avrupa’nın en kalabalık nüfusa sahip şehri. Türkiye nüfusunun yüzde 18,34’üne ev sahipliği yapıyor. Türk ekonomisinin yüzden 30’dan fazlası burada. Üretim, ticaret, turizm alanlarının yanı sıra sosyal ve kültürel hayatta da başat konumda. İTO’nun araştırmasına göre, ülkemizde üretilen her 100 liralık milli gelirin 30 lirası, 100 dolarlık dış ticaretin neredeyse yarısı (49 doları) bu kentte. Neredeyse 68 ilin toplamından daha çok milli gelire sahip… Rakamları burada noktalıyorum… Her ne kadar kalabalığı, trafiği yorsa da İstanbul yine de eşsiz İstanbul. Dünyanın en güzel şehirlerinden biri. İmparatorluklara başkentlik yapmış kadim bir şehir… Çünkü, İstanbul sadece İstanbul değil! Hani bir zamanlar bir belediye başkanı vardı Esenyurt’un. “Burası giderse…” diye saymaya başlıyor, insanların inançlarını ve değerlerini politik virajı aşmada kullanıyordu. Kutsal şehirlere götürüyordu işi… Sonuç? Vatanımızın her karışı değerli tabii. Milli Mücadelede şehitlerimizin kanıyla kazanıp kurtardık ve koruduk. Cumhuriyetimizi kurduk. Her yanı ayrı güzel cennet vatanımızın!”

“YARINLAR İÇİN MÜHÜR SENDE, BENDE, HEPİMİZDE!”

“Güzelliğini bir kenara bırakırsak, neden İstanbul diyoruz? İstanbul derken yukarıda saydığımız rakamlardan da hareketle bugüne dair stratejik ve simgesel önemini belirtmeye çalışıyoruz. Siyasetin ve sayılı günler kala seçim atmosferinin kalbinin şu anda İstanbul’da atması boşuna değil. Bütün imkânlarıyla burada yönetim erki! Bizler rantına değil, Cumhuriyetimiz ve geleceğimiz için önemine vurgu yapıyoruz bu şehrin. Evet, doğru. Belki bugün seçeneğimizi seçme şansımız elimizde değil. Ama kararsızlık ya da umutsuzluk hali içindeysen düşünüp, taşınıp ve karar vermek yurttaşın elinde! Neyi seçeceğine karar veremeyenler, neyi seçmeyeceğini netleştirmeli önce. Sonrası elbette gelecektir! İstanbul için, Türkiye için, Cumhuriyet için sandık başına gitmek bir sorumluluk. Ama şöyle, böyle… Onu 1 Nisan’da yeniden tartışabiliriz. 31 Mart’ta iki seçenek var. İstanbul sadece İstanbul değil. Yarınlar için mühür sende, bende, hepimizde! Bir an düşün ve karar ver! Daha yaşanılır bir ülke için.”

 

 

ALEATTİN ARSALN– EYÜP FLAŞ HABER

http://eyupflashaber.com/

İMİDER BAŞKANI İRFAN TUTACAK’TAN 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI MESAJI

Merkezi Eyüpsultan’da bulunan İstanbul Müteahhit ve İş İnsanları Derneği (İMİDER) Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Tutacak, …

EYÜP YEREL BASIN EYÜP FLAŞ HABER