EYÜPSULTAN YEREL GAZETE BASIN EYÜP FLAŞ HABER
Anasayfa / Eyüpsultan haberleri / Kemerburgaz’da Neden küçük bir kasaba kilise müzesi olmasın? 

Kemerburgaz’da Neden küçük bir kasaba kilise müzesi olmasın? 

KEMERBURGAZIN TARİHİ KİLİSESİ MÜZE

Kemerburgaz’da Neden küçük bir kasaba kilise müzesi olmasın? 

1923’te mübadele sonrası Kemerburgaz bölgesini terk eden Rumlardan kalma 133 yıllık tarihi Rum Kilisesi neden müze olmasın. Yıllarca boş kalan kiliseyi bölge halkı önce kışlık sinema salonuna çevirdi, daha sonra tarihi dokusu değiştirilerek buzhaneye dönüştürüldü.

Daha önce ahşap mermer kullanılmış fakat daha sonra dış cephe duvarları sıvayla kaplanarak boyanmış. Tarihi yapının kilise olduğunu gösteren arka duvarında asılı üstünde çift başlı kartalın bulunduğu künye. 540 metrekare arsa üzerine kurulu olan kiliseyi vakıflar kiraya vermiş. Kiralayanlar da tarihi yapıyı buzhaneye çevirmiş ve 40  yıldır da bu şekilde kullanıyor.

KEMERBURGAZA YAKIŞIR MÜZE OLABİLİR;

Rum Varlıkları Derneği Başkanı andon Parizyanos, “Terk edilen kiliselerin çoğunun devlet tarafından onarılarak restore edildiğini, kimilerinin müze yapıldığını belirterek, Kemerburgaz kilisesi ise ilgisizlikten dolayı sinema, buz hane olarak kullanılmış.

 

Kemerburgaz,tarihi,kilise,müze,rum,mubadil
Kemerburgaz,tarihi,kilise,müze,rum,mubadil, ÇİFT BAŞLI KARTAL FİGÜRÜ

Bu tarihi Rum Kilisesi müze olması Kemerburgazlılar açısından, geçmişin birlik ve beraberliğin simgesi olarak sosyal gelişme sağlayabilir. En azından kilise ve müze olmuyorsa cami ya da kültür merkezi olabilir. kilise üzerindeki yazıdan anlaşıldığı kadarıyla 1892’de inşa edilmiş. İsa’nın baş harfleri yazıyor. O yazıyı görünce oranın ibadethane olduğunu anlıyoruz. Çift başlı kartal ise Bizans’ı temsil ediyor.”

 

Kemerburgaz,tarihi,kilise,müze,rum,mubadil
Kemerburgaz,tarihi,kilise,müze,rum,mubadil

Kemerburgaz’da Neden küçük bir kasaba müzesi olmasın? 

Kemerburgaz’da küçük bir kasaba müzesi geçmişin izlerini dolu, dolu yaşayıp hatırlamak yerel ekonomiyi güçlendirebilecek turizm geliri getirebilecek yeni bir cazibe sağlayabilirler.

Aynı zamanda, yerel müzeler ailelerin birlikte öğrenmek için gidebilecekleri bir yer ve gençlerin bir konu hakkında gerçek dünya deneyimi edinmeleri için bir fırsat sunar

MERYEM ANA;

Kemerburgaz’ın Bizans döneminden kalma bir köy olduğu, Meryem Ana’nın ebediyete intikaline vakfedildiğini anlatıyor. Meryem Ana’nın ölümü anısına bu kilisenin yapıldığı kilisenin adının ise “Kimisi tis Theotoku” olduğu Rumların bölgeden ayrılmasıyla kilise kapanmış. Rum vatandaşların her yıl 15 Kemerburgaza gelip Ağustos’ta kiliseyi ziyaret ettiği biliniyor.

Kemerburgaz,tarihi,kilise,müze,rum,mubadil
Kemerburgaz,tarihi,kilise,müze,rum,mubadil

ESKİDEN KALAN KİLİSE RESMİ;

O dönemdeki kiliseye ait fotoğraf, Tarih 16 Kasım 1938. Fotoğrafta, at arabasının üzerinde poz veriyor, arka manzarası ise kilise.

NOT; Eyüpsultan Belediyesi Sosyal Belediyecilik anlayışıyla. Kilise arsa sahibini ikna edip takas yoluyla Kemerburgaz tarihi Rum Kilisesini müze olarak canlandırsa Bölgede elinde tarihi objeler olan vatandaşların da katkısıyla hem Eyüpsultan, Hem de Kemerburgaz açısından Trizm geliri ve üstelik tarihi Belgrad Ormanları daha yakından tanıma fırsatı doğacak tır.

 

Kemerburgaz,tarihi,kilise,müze,rum,mubadil
Kemerburgaz,tarihi,kilise,müze,rum,mubadil

EYÜP FLAŞ HABER/ALAETTİN ARSLAN

http://eyupflashaber.com/

BİZDE KENT LOKANTASI İSTERİZ

  KENT LOKANTASI BİZİM MAHALLEYE’DE İSTİYORUZ EYÜPSULTAN KARADOLAP MAH KENT LOKANTASI AÇILDI. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin …

EYÜP YEREL BASIN EYÜP FLAŞ HABER