EYÜP YEREL BASIN EYÜP FLAŞ HABER
Anasayfa / Sılaydır yanı / GÖKTÜRK 2/B İMARI MECLİSTE TARTIŞILDI

GÖKTÜRK 2/B İMARI MECLİSTE TARTIŞILDI

GÖKTÜRK 2/B İMARI MECLİSTE TARTIŞILDI
Yıllardır kangren haline gelen Göktürk 2/b imar planı Eyüp Belediye Meclisinde tekrar tartışıldı.
Meclis gündemine tekrar gelen 1/1000’lik uyguama imar planına ilişkin Cumhuriyet Halk Partili meclis üyelerinden Şamil Bedir ve Mustafa gül’ün itirazlarını Eyüp Belediye Başkanı Başkan Remzi Aydın arasında geçen konuşmalar tartışmaya neden oldu.
Cumhuriyet Halk Partisi Eyüp Belediye Meclis Üyesi Şamil BEDİR; Tarihi Cendere Vadisinin canına ot tıkamayın” diyerek bu planın tümüne gurup olarak karşı çıktıklarını belirtti.
Şamil Bedir Eyüp Belediye meclisine hitaben sunduğu yazılı ve sözlü önergesinde şunları ifade etti;
“İmar uygulamaları dediğimiz önümüze imar planı olarak getirilen Cendere Vadisinin canına ot tıkayan Cendere Planları gibi arazi spekülatörleri için hazırlanmış bir taslak gibi görünmektedir.
Burada 3.madde de Göktürk Belediye Başkanlığınca hazırlanan 19,03,2003 tarihli imar planlarında vatandaşlara verilmiş olan hakların gözardı edildiği,onanmış olan uygulama imar planlarındaki ticaret,konut yerleşimine uygun yerlerin ve fonksiyonlarının değiştiği ve bunun mağduriyete sebep verdiği görülmektedir.
Dördüncü başlıkta sıralayacağım da planlama alanı içinden İstanbul’un en önemli deresi olan Cendere geçmektedir ve büyük bir deredir.
Tarihinde önemli sel baskınları yaratmış olan bu dere, hatta 1553 yılında Koca Kanuni Sultan Süleyman ava çıkmış, şehrin batı yakasında sele yakalanarak mahsur kalmış ve günlerce saraya dönememiştir.
Böylece beş yüz yıllık ve yakın tarihte yirmi otuz yıl önce büyük sel baskınlarına maruz kalmış bir bölgedir.
Hatta yakın zamanda çok büyük bir sel baskınını şöyle biliyorum ki, derede karşıdan karşıya kayıkla geçtiğimizi buradaki su kotunun yükseldiğini ben yaşadım.
Buna rağmen İSKİ Genel Müdürlüğünün uyarılarını öenmle altını çiziyorum. İSKİ Genel Müdürlüğünün uyarıları ve plana itirazının tekrar altını çizerek planı, itirazı dikkate alınmadan planlama yapıldığı görülmüştür.
İSKİ yarafından belirlenen derenin sağında ve solunda yeşil alan olarak düzenlenmesi gereken dere koruma bantları dikkate alınmamış, konut yapılanmasına çevrilmiştir.
Bu nedenle bu planın tümüne grup olarak karşı çıktığımızı ve ret oyu verceğimizi belirtiyorum”
REMZİ AYDIN; “BİR FOTOĞRAF ÇEKMEK İSTEDİM”
Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın; Şamil Bedir’in sunmuş olduğu sözlü önergeye hitaben verdiği cevapta;
“Bizim Göktürk 2/b planlarımız Büyükşehirde yanlışlık yapıldığı için gidip gelmiş değil,onu bir kere tenzih etmemiz lazım.
Göktürk 2/b planları ilk defa 1/1000’lik olarak ve 1/5000’lik planlara uygun olarak 2013 yılında yapılmıştır ve biz göreve geldiğimizde zaten büyükşehirde idi.
Oradan bir tek gerekçeyle geri gönderildi.Bu da donatı alanlarının eksikliğiydi.Yani yeşil alanlar,parklar, hastaneler, okullar vs. ve biz 2014 yılından sonra göreve gelen yeni yönetim olarak sadece bir defa 1/1000’lik plana Büyükşehir’in donatı eksikliğini gidermek adına bir plan yaptık.
Büyükşehir Belediyemizin haklı ikazı üzerine donatı alanlarımızı artırdık.Karakoldan tutunda hastanelere, okullardan tutun da yeşil alanlara,spor alanlarınaikültür alanlarına kadar bu gün Göktürk’ün ana yerleşkesinde sıkıntısını yaşadığımız bir çok sorunu yaşanmayacak şekilde bir ön görüde bulunduk. Bu gün Göktürk’e gittiğimiz zaman otoparklar çok ciddi problem,Mevcut durumun fotoğrafını çekmek adına söylüyorum.Gerekçesi şudur budur,ayrı konudur. Donatı alanlarının geniş tutulması ileride benzer sorunların yaşanmaması adına iyi bir ön görüdür” diyerek Şamil Bedir söz isteyerek “sataşma var”dedi.
ŞAMİL BEDİR; “SATAŞMA VAR”
REMZİ AYDIN; “SATAŞMA YOK”
ŞAMİL BEDİR; “BANA SÖZ HAKKI DOĞDU”
REMZİ AYDIN; “Sözümü kesmeyin ben konuşuyorum, sataşma yok, bilgi veriyorum, plan yaptık gitt geldi gitti falan sözleri oldu, onları izah etmeye çalışıyorum, sataşma olursa yine cevap verirsiniz” diyerek sözlerine devam eden Aydın, “Daha önceki plan donatı eksikliğinden dolayı geri geldi, onun üzerine planımızı yaptık. gönderdik ve onaylandı. Sıkıntı yok. Şimdi onaylanan planla ilgili itirazlar var,ayrıca donatı alanlarını artırdık.Karakol binası koyduk,hastana binası koyduk,okulların sayısını artırdık,dini tesis alanlarının yerleri koyduk,yeşil alanlar koyduk,pazar yeri koyduk. Buna rağmen DOP payları hemen hemen artmadı desem yeridir.Yani bir şey daha yaptık, “GARİBİN GUREBANIN FAKİRİN HAKKINI KORUDUK” Derken Mustafa Gül söz istedi.
BAŞKAN REMZİ AYDIN; Buyurun Mustafa BEY.
CHP GRUP BAŞKAN VEKİLİ MUSTAFA GÜL;
Arkadaşlarımız 2/b kapsamını izah ettiler,güzelde izah ettiler, ama bir eksiklik var.Şimdi 2/b lerin bir kamu arazisi olduğunu biliyoruz ama 1994 yılında kurulan Göktürk Belediyesinin geçmişe dönük bütün imzaları atan kişiyim. Orada 150 ve 200 metre kare çapında evlerini yapanlar,su,Elektrik,yolu,yapılmıs doğalgazı bağlanmış yaşam alanlarından bahsediyoruz Burada Göktürk’ü yeterince bilmediğiniz anlaşılıyor” derken Remzi Aydın konuşma arasına girerek, “Yok bir fotoğraf çektim ve bir belediye başkanı olarak bana gelen sorunları özet olarak sunmak istedim” dedi.
CHP GRUP BAŞKAN VEKİLİ MUSTAFA GÜL; Ben polemik yapmak istemem ama dinlerseniz sevinirim. Göktürk’ün geçmişi ile alakalı olarak orada devlet kuruşu yoktur. Yapılmış olan imar planına hiç bir kimsenin ve kurumların itirazı olmamıştır. 2/b kapsamında yapılan bu planların şimdi uygulamakta olduğunuz imar planlarının aynısı idi. sonuç itibarıyla 2012 yılında Eyüp belediyesinin Büyükşehir belediyesine teklifi ile planların hepsi iptal edildi. Kabul edilmiş ve bütün kurum görüşlerinin alındığı bir plan böylece tarihe karıştı.
Meclis Başkanı REMZİ AYDIN; Ne zaman.
CHP GRUP BAŞKAN VEKİLİ MUSTAFA GÜL; 2012 Yılında ama siz haklı olarak derseniz ki ben o tarihte Görevde yoktum…
Meclis Başkanı REMZİ AYDIN; Yok öyle bir şey demeyeceğim.
CHP GRUP BAŞKAN VEKİLİ MUSTAFA GÜL; Ben göktürk’te geçmişle alakalı bütün sorumluluğumu taşıyorum. Bir partili de olsam, partisiz de olsam bu sorumluluk kişilerin bulunduğu yetki makamına aittir ve fertleri bağlar. O günkü şartlarda ben orada görevliydim.Dolayısıyla sokaklardaki araçların otopark sebeplerini sadece otopark olmamasına bağlamamalıyız. Çünkü nedeni araç sayısının çoğalmasıdır. Bir bağımsız dairede 3 tane araç bulunmaktadır. Bu nedenle otopark yetersizliği kaçınılmazdır. Daha sonra bizim Göktürk Belediyemizce ürettiğimiz ve ayırmış olduğumuz arsaların geçmişteki Eyüp belediye yönetimi tarafından satılması doğru değildi. Bugün pazar yeri ayırdık diyorsunuz ama bilmiyorum nerede olduğunu. Umarım garip gurabanın evlerinin veya arsalarının üzerine koymamışsınızdır. Bana göre zaten 1999 yılında yapılmış mevcut pazar yerimiz var iken yeniden pazar yeri ayırmanın sebebini anlamış değilim. Çünkü tam gün açılabilecek bir halk pazarı olarak düşünülmüştür. O sizin tarif ettiğiniz her şey koşullu olarak yaşanabilir bir kent haline getirilmiş idi. Yani şunu söyleyeyim, fiziki olarak sağlıklı insan bedenine her kıyafet yakışır. Keza insanın üstüne giydiği kıyafet gibi, Göktürk Fiziki yapısı düzgün bir kasabaydı.O bakımdan Göktürk’ün eleştirilecek yerler arasında olmadığını söylemek istiyorum. Yapmış olduğunuz planın takdirini arsa sahibi vatandaşlarımız yapacaktır .Bizim burada yaptığımız yorumların hepsi boşa, canı yanan yanmayan,mağdur olan veya mağdur olmayan insanlar yarın öbür gün buna kendileri karar verecekler.Bizim burada tartışmamız ve müzakere etmemizde yanlıştır.150 /200 metre kare arsası veya evi olan var. mağdur edildiği zamanda haklı taleplerini itirazlarını gündeme taşıyarak tapu sahipleri doğrudan veya dolaylı yollardan da olsa yetki makamı olarak düzeltme işlemini sizlerden isteyeceklerdir.Bizlerden destek istemektedir ama ne mümkün çoğunluğunuz sayesinde Cumhuriyet Halk partisinin önerilerinin dikkate alınmadığı aşikar. O bakımdan beğenerek onayladığınz 2/B kapsamındaki planın ben hayırlı olmasını diliyorum. Ancak katılmama sebebimiz orada yaşayan insanların mağduriyetini önlemek içindir. Çünkü kaybettiklerini veremediğinizi görüyoruz, vatandaşların hak kaybına düşürüldüğü düşüncesindeyiz”diyerek sözlerini bitirdi.

Şamil Bedir Eyüp Belediye meclisine hitaben sunduğu yazılı ve sözlü önergesinde şunları ifade etti;
Şamil Bedir Eyüp Belediye meclisine hitaben sunduğu yazılı ve sözlü önergesinde şunları ifade etti;
Şamil Bedir Eyüp Belediye meclisine hitaben sunduğu yazılı ve sözlü önergesinde şunları ifade etti;
Şamil Bedir Eyüp Belediye meclisine hitaben sunduğu yazılı ve sözlü önergesinde şunları ifade etti;

http://eyupflashaber.com/

İstanbul müteahhitler birliği iş insanları Eyupsultan KÜLTÜR salonunda düzenlemiş olduğu deprem konulu panele yoğun ilgi vardı.

RESİM ÇEKİLDİLER SALONU TERK ETTİLER. İstanbul müteahhitler birliği iş insanları Eyupsultan KÜLTÜR salonunda düzenlemiş olduğu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

EYÜP YEREL BASIN EYÜP FLAŞ HABER