EYÜP YEREL BASIN EYÜP FLAŞ HABER
Anasayfa / Genel / DENİZ SEVÜK YAZDI; GELKİ ŞAFAKLAR TUTUŞSUN

DENİZ SEVÜK YAZDI; GELKİ ŞAFAKLAR TUTUŞSUN

GEL Kİ ŞAFAKLAR TUTUŞSUN
Hakkında çok konuşulan ve yazılan müzik grupları arasında Grup Yorum ilk sırada yer almaktadır büyük olasılıkla.
Kimilerine göre gençlik günlerinin nostaljisi, kimilerinin halen yüreklerinin sesi, kimileri için bir avuç terörist, kimilerine göre ise zamanla müziklerini sonradan siyasete kurban ederek biten bir gruptur, Grup Yorum.
Gerek dünya çapındaki küreselleşme paravanlı/ palavralı saldırılara, gerek ülke içinde en genel sol çevreye ve kendi siyasi hareketlerine yönelik saldırılara ve ekonomik şartlardaki ağırlaşmaya, Grup Yorum’un da müziğiyle sertleşerek yanıt verme çabalarında artış olmuştur. Bunun, yanlış bir yorumla “şimdi fraksiyon gurubu haline geldiler” olarak sunulması, anlaşılabilir olsa bile onaylanamaz.
12 Eylül’de başlayan depolitizasyon sürecinin kurumsallaşmasının en belirgin sonucu, örgütlülüğe karşı bireycinin hakim kılınması olmuştur. Ve sadece Grup Yorum değil pek çok devrimci kişi ve yapılanma bu furyada sırf buna uymadıkları için çok katılaşmış ve keskinleşmiş gibi görülmüş ve marjinal imajı uyandırmıştır.
Burada birazda düşünmemiz gereken “Grup Yorum mu sertleşti ve kendini bitirdi, yoksa biz mi Grup Yorum’un duyarlı olduğu gündemden uzaklaştık” noktasıdır. Kendi değişimlerimizi göz ardı etmeden değerlendirmeler yapıldığında, Grup Yorum’un savrulmalar ve değişimler yaşamadığını fark edeceğiz.
Öte yandan; Grup Yorum’un soldan taraf olmasının doğru bulup, sol içinde taraf olmasının olumsuz bakmak ta çelişkidir. “taraf olmayan bertaraf olur” sözü sadece sağ ile solun ayrımında geçerli olmamalıdır.
Toplumsal olayları yargılayıp, düşünmeyi bilen ve şarkılarını az da olsa anlayabilecek kapasitede olan tüm insanlara, her gün gördüğümüz, yaşadığımız yozlaşmış çevrenin iç yüzünü gösteren ve insanları bu konuda kollektif olarak bir şeyler yapmaya sevk etmeye çalışan, halk adına sanat yapma mücadelesinden ödün vermeyen bir düşüncenin vücut bulmuş halidir. Grup Yorum.
Kurulduğu günden bugüne değin elemanları yüzlerce kez tutuklanmış, albümleri yasaklanmış, çaldıkları enstrümanları dahi suç aleti olarak görülmüştür.
1985’den başlayarak günümüze kadar onlarca albün çıkaran, Türkiye’de ve Avrupa’da her yıl konserler veren Yorum, bunun dışında yüzlerce kitle eylemine, sokak gösterisine, greve, fabrika ve üniversite eylemine katılmıştır. Uzun yıllar konserleri yasaklanıp, üyeleri gözaltına alınıp, tutuklanmış ve bir çok kentte kasetlerinin satılması engellenmiştir. Albümleri, şarkıları suç unsuru taşıdığı iddiasıyla resmi olarak toplatılmıştır.
Otuz yıllık sanat mücadelesinde tüm engelemeler, baskılar ve tutuklamalara karşın Grup Yorum, çok sayıda konserler vermiştir. Bu konserlerde en kitlesel olanı 15 Nisan 2012 yılında Bakırköy Halk Pazarı alanında gerçekleştirdikleri “2. Bağımsız Türkiye” konseridir. 350 bin kişinin katılımıyla gerçekleşen konser de Grup Yorum korosu ve 20 kişilik orkestranın yanı sıra Birleşik Halk Dansları Topluluğu danslarıyla, Nihat Berhram şiirleriyle, Zülfü Livaneli, Aylin Aslım, Aynur Doğan ve Hüseyin Turan şarkılarıyla eşlik ettiler.
14 Nisan 2013 yılında Bakırköy Halk Pazarı alanında gerçekleştirdikleri “ 3. Bağımsız Türkiye” konserinne 500 bin kişi katıldı.
Gurup Yorum 30. Yıl Ege konseri ise 20 Haziran 2015 tarihinde Gündoğdu meydanında 500 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.
İndim maden ocağına kara elmas diyarına
Yeryüzü sıcak olsun diye dost
Yıllar boyu kazma salladım buskunca bu zindanda
Çocuklarım gülsün diye dost
Oysa bizim evde gülen yok
Sözleriyle iş cinayetlerine kurban verdiğimiz madencilerin,
Büyü de baban sana
Büyü de büyü
Büyüyüp de on yedine geldiğinde baban sana
İdamlar alacak
Diyerek, yaşı büyütülerek idam edilen Erdal Eren’in sesi olmuştur.
Kendisi gibi düşünmeyen ve kendisine biat etmeyen herkesi her kurumu algı mühendisliğiyle terörist ilan eden, gazeteleri, televizyonları, radyoları kapatan, yazarları, avukatları, sanatçıları tutuklayan zihniyete karşın susmayan Grup Yorum tüm elemanlarıyla tutuklamış durumda.
Grup Yorum’a geçmişten günümüze hukuksuzca baskı yapanların hesaplayamadığı gerçeklik ise şudur.
Bütün konserlerde dakikalarca atılan yegane slogan “Grup Yorum Halktır Susturulamaz” dır.
Grup Yorum’u tutuklayarak susturacaklarını düşünen zavallı zihniyetin bilmesi gereken diğer bir gerçeklik ise; Grup Yorum öylesine baş belası bir Grup ki;1985 yılından bu yana hep tutukladılar ancak hiç susturamadılar.

http://eyupflashaber.com/

İMİDER BAŞKANI İRFAN TUTACAK’TAN 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI MESAJI

Merkezi Eyüpsultan’da bulunan İstanbul Müteahhit ve İş İnsanları Derneği (İMİDER) Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Tutacak, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

EYÜP YEREL BASIN EYÜP FLAŞ HABER