EYÜP YEREL BASIN EYÜP FLAŞ HABER
Anasayfa / Eyüpsultan haberleri / DİKKAT KEMER COUNTRY GÖKTÜRK GÖLETİ BARAJI TEHLİKE SİNYALLERİ VERİYOR

DİKKAT KEMER COUNTRY GÖKTÜRK GÖLETİ BARAJI TEHLİKE SİNYALLERİ VERİYOR

Kemer Country Göktürk Barajı akarına konut tam gaz devam ediyor

İstanbul’da olası  deprem haberleri gündemini korurken Eyüpsultan’a bağlı Göktürk Kemer Country yerleşim bölgesinde olan barajın (gölet) akarına su havzasına yapılan konut inşaatı hız kesmeden devam ediyor.

1994 yılından önce mevcut alanda Göktürk içme suyunu karşılamak için Köy Hizmetleri tarafından açılan kuyular, 1999 yılında Kemer Country’in de hayata geçmesiyle birlikte nüfus artışı sebebiyle gerek Golf sahalarının sulanması gerek se her iki komşununda su ihtiyacını karşılamak için yapılan baraj işlevini halen sürdürmekte. 2000 yılında Barajın etrafına Kütük evlerin yapılmasıyla birlikte gerek yeraltı kaynak suları gerek ise ormandan gelen dere yataklarının akarlarını tutmak için genişletilen baraj yüksek debisine ulaşmıştı. Barajın hemen akarında tarım alanları ve mandıralar bulunmakta olup daha sonra 2. B kapsamına alındığı için imara açılmıştı.

ORMAN YOK

İddia edildiği gibi kemer country barajın (gölet) akarına yapılan konut inşaatlarının yapıldığı arazide daha önce olduğu gibi ormanlık değildi, burası tamamen tarım arazileri ve hayvan mandıraları vardı. Etrafı ise ormanlıktı.

 

KEMER COUNTRY BARAJ SOS VERİYOR TEKLİKE

Asıl vurgulanması gereken bu alanın su havzası olup su debisi yüksek olan barajın (gölet) olası bir depremde barajın çatlaması ihtimali göz önünde tutularak yapılan konutlarda ve devamında mevcut gecekondular da ikamet eden yüzlerce insan hayatını riske atmaktır.

 

 

GÖKTÜR SULAMA GÖLETİ DE TEKLİKE

Yetkilileri göreve davet ediyoruz.

Yine Göktürk sulama Kooperatifi bünyesinde tarım arazilerini sulamak için 1970 yıllarında ilkel şartlarda toprak ve molazlarla yapılmış barajın hemen altına Cafeteryalar kahvaltı ve oyun salonları yapılmış olası deprem anında yüzlerce insanın hayatı söz konusudur. Asıl ve acilen dikkat edilmesi gereken bu barajlardır. Bizden uyarması.

 

DOĞADA LÜKS KONUT

Eyüpsultan Göktürk’te Kemer Country Göleti akış yönü ve Darıtartla Deresi havzasına bir inşaat firması tarafından, “Doğadaki Lüks” sloganıyla inşaa edilen lüks konutlar için  Uzmanlar Göktürk’te yapımına devam eden inşaatın bulunduğu alanın zemininde sıvılaşma riski bulunduğunu söyleyerek dikkat çekti.

“Böyle bir yerde konut inşa edilmesinin doğru olmadığını ve riskli olduğunu söyleyen TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Sekreter Yardımcısı Göktuğ Yeni, “Orada zemin etütlerine bakıldığında sıvılaşma riskinin çok yüksek olduğunu çok net göreceklerdir. Bu alanda yapılaşmaya gidilmesi şehircilik açısından kabul edilemez. İnşaat firması burada gerekli mühendislik önlemlerini aldık diyebilirler. Bu riski kabul ettik anlamına geliyor. Planlama esasları bağlamında bu konuyu kabul edemeyiz”

 

BELEDİYE SAVUNDU

Eyüpsultan Belediyesi İSKİ ve DSİ’nin görüşleri doğrultusunda arazinin Kasım 2016’da jeolojik ve jeoteknik etüdünün yapıldığını belirtti. Belediyeden “Söz konusu inşaata; 23.11.2016 onaylı Göktürk Yerleşmesinin Bir Kısmına Ait Uygulama İmar Planına, 6.11.2022 tarih 18966 sayılı imar durum belgesine ve 21.10.2020 tarih E20200425127 sayılı İSKİ görüşüne göre 01.07.2021 tarihli 119597409 sayılı yapı ruhsatları düzenlenmiştir. Söz konusu taşınmaz; imar planı, kurum görüşleri ve imar mevzuatına uygun olarak ruhsatlandırılmış olup bu doğrultuda inşai faaliyetini sürdürmektedir” açıklaması yapıldı.

GÖKTÜRK‘TE DEVAM EDEN İNŞAAT HAKKINDA AÇIKLAMA
Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken ‘‘ Algı yapılmaya çalışılıyor ama orada sadece golf sahalarını sulamak için oluşturulan yapay bir gölet var. İmar planı ise 2016 yılı onaylı. Plan için İSKİ ve DSİ görüşleri alındı. Her şey mevzuatına uygun bir şekilde işliyor. ’’ dedi. 

Eyüpsultan Belediyesi bugün sosyal medyada dolaşan haberle ilgili bir açıklamada bulundu.
Göktürk Yerleşmesinin Bir Kısmına Ait Uygulama İmar Planı’nda 3. Bölgenin kuzeyinde yer alan gölet; 1996 yılı halihazır haritalarında görülmemekte olup 1999 halihazır haritalarında görülmektedir. 1996-1999 yılları arasında Kemer Country tarafından golf sahalarının sulanması amacıyla yaptırılan suni bir gölet olduğu bilinmektedir. İSKİ ve DSİ kurum görüşleri doğrultusunda hazırlanarak onaylanan 23.11.2016 onaylı 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planına esas 02.10.2013 tarihli Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü tarafından onaylanan jeolojik ve jeoteknik etüdü yaptırılmıştır.

Söz konusu inşaata; 23.11.2016 onaylı Göktürk Yerleşmesinin Bir Kısmına Ait Uygulama İmar Planına, 6.11.2022 tarih 18966 sayılı imar durum belgesine ve 21.10.2020 tarih E20200425127 sayılı İSKİ görüşüne göre 01.07.2021 tarihli 119597409 sayılı yapı ruhsatları düzenlenmiştir.

Söz konusu taşınmaz; imar planı, kurum görüşleri ve imar mevzuatına uygun olarak ruhsatlandırılmış olup bu doğrultuda inşai faaliyetini sürdürmektedir. Alaettin Arslan EYÜP FLAŞ HABE

 

http://eyupflashaber.com/

Eyüpsultan belediyesi hayvan kliniğini de sattı

Eyüpsultan belediyesi hayvan kliniğini de sattı

AKP’li Eyüpsultan Belediyesi’nden büyük satış: Hayvan kliniği arazisi ranta feda edildi AKP’li Eyüpsultan Belediyesi, üzerinde …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

EYÜP YEREL BASIN EYÜP FLAŞ HABER