EYÜP YEREL BASIN EYÜP FLAŞ HABER

Şehirden indim köye

 

Nisan ayında çocukluğumu yaşadığım Ordu Ünye Çınarcık köyüme gittim.

Aslında çok şanslı bir ülkenin çocuklarıyız. Dört mevsim güneşimiz var. Bereketli topraklarımız. Ama kötü yönetiliyoruz.. Bir tarım ülkesi olmamız gerekirken. Üretmek yerine, tüketiyoruz. Bağımsız bir tarım politikamız olsa. Kendimize yeter, artarız bile.

Karadeniz, Ordu, Ünye’de bir köy var uzakta, işte o köy bizim köyümüz,35 yıldır gelmesek te, gitmesek te, o köy bizim köyümüz.

Köylerde hızlı nüfus artışından dolayı tarım alanlarının küçük parçalara ayrılması ile birlikte yeterli olmayan tarım arazileri yüzünden işsiz kalan genç kesimin büyükşehirlere göç etmesinden dolayı boşalan köyler adeta kaderine terk edilmiş.

Yaşlı insanlar da yalnızlıktan dolayı en yakın kasabaya göç ederek, emekli olanlar emekli maaşıyla, olmayanlar ise yaşlılık aylığı ile zar zor geçinmeye çabalıyorlar.

110 kişinin yaşadığı 410 haneli köyde üç adet camii ve her camii de bir imam görev yaparken imam tek başına ezan okuyup namaz kılıyor.

İnsanların olmadığı köyü köpekler bile terk ederek yerlerini domuzlara bırakmış.

Eğitim konusunda  ilk öğretim okullarının bir merkezde birleştirilerek taşımalı sistem olması ile birlikte köyden şehirlere göç edilmesi.

Tarım alanlarında makine kullanımının artması ile birçok insanın işsiz kalması

Genellikle tarım politikaları yüzünden yetiştirdikleri ürünlerin  karşılığını alamaması. neden oluyor.

Bakın kalkınmış ülkelere..Amerika, İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya, Kanada..Sadece sanayide önde değildirler..Tarımda da bizden iyiler.. Nedense onlarda hiç “biber fiyatları patladı” diye bir haber yok..Veya “Domates el yakıyor..”Ya da “Fasulye artık etten pahalı” diye..

Peki bizde niye?..

Çünkü onlar üretiyor. Biz tüketiyoruz. Bir kilo patlıcan tohumu alabilmek için dışarıya 7 ton patlıcan satmak zorunda kalıyoruz. Ya da. Bir kilo domates tohumu alabilmemiz için 3 bin 429 kilo domates satmamız gerekiyor.

Tohumlar kimden?. One minute İsrail’den. Çöl ülkesinden. Sen “one minute” diyorsun. O ver “one billion dolars” diyor. Badem gözle baka kalıyorsun..

O yüzden tarıma sahip çıkmalıyız.Toprağımıza sahip çıkmalıyız. Ve de köylümüze. “Milletin efendisi” deyip, Ankara Ulus’a sokmadığımız köylümüze. Köylü aslında Türkiye’yi doyurur.Ama kendi doymuyor. Mazota, benzine, ilaca, tohuma her gün zam yaparsan, lanet olsun diyor.. Ekmekten, biçmekten vazgeçiyor. Toprağını da satıp gurbet ellere kaçıyor.

(Eyüp Flaş Haber Alaettin Arslan)

http://eyupflashaber.com/

  İYİ Parti EYÜPSULTAN İLÇE BAŞKANI İBRAHİM YILDIRIM Basın açıklaması yaptı “İYİ Parti Eyüpsultan Belediye …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

EYÜP YEREL BASIN EYÜP FLAŞ HABER