EYÜP YEREL BASIN EYÜP FLAŞ HABER
Anasayfa / Genel / KİRA GELİRİ, DEĞER ARTIŞ KAZANCI VE ARIZİ KAZANCIN VERGİLENDİRİLMESİ

KİRA GELİRİ, DEĞER ARTIŞ KAZANCI VE ARIZİ KAZANCIN VERGİLENDİRİLMESİ

2017 yılı içerisinde toplam mesken kira geliri 3.900 TL üzeri olanlar beyanname vermek zorundadırlar. 2017 yılı için 3.900 TL istisna uygulanacaktır. Bu istisnadan sadece mesken kira geliri elde edenler faydalanabilecektir. Bu istisna sadece tek mesken için uygulanacak olup birden fazla mesken kirası elde edenler için istisna kira gelirleri toplamına bir defa uygulanacaktır.

2017 yılı içerisinde kesintiye tabi olan 30.000 TL üzeri işyeri kira gelirlerinin beyan edilmesi gerekmektedir.2017 yılı içerisinde kesintiye tabi olmayan 1.600 TL üzeri işyeri kira gelirlerinin beyan edilmesi gerekmektedir.

Kira gelirinin yüzde 25’i direkt gider olarak düşülüyordu. Kalan kira geliri üzerinden de vergi hesaplanıyordu. Yasa değişikliği ile Yüzde 25’lik belgesiz götürü giderin oranı, yüzde 15’e düşürüldü. (5 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7061 sayılı yasanın 14’üncü maddesi ile…) 2018 yılı kira gelirlerinde uygulanması beklenirken,  bu kural 2017 yılı için uygulamaya geçti.

Bu uygulama ile götürü giderin alternatifi olan ‘gerçek gider’ daha çok tercih edilebilir duruma geldi.Gerçek giderlerde yüzde 15 veya yüzde 25 gibi bir sınırlandırma bulunmuyor.Geliri kadar gerçek gideri olanlar hiç vergi ödemeyecekler.Gerçek gider yönteminin iki temel koşulu var: ‘belgeye dayanması’ ve ‘ belgeyi 5 yıl süreyle belgelerin saklanması.’ gerekmektedir.

 

DEĞER ARTIŞ KAZANCI GELİRİ

 

2017 yılı içerisinde GVK Mükerrer Madde 80’de yer alan mal ve hakların elden çıkarılması karşılığında sağlanan safi tutarı 11.000 TL yi aşan gelirlerin beyan edilmesi gerekmektedir.Ancak elden çıkarılan değer, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ise istisna uygulanmayacaktır, elde edilen gelirden giderler düşüldükten sonra kalan tutar beyan edilmektedir.

 

ARIZİ KAZANÇ GELİRİ

 

2017 yılı içerisinde GVK Madde 82’de yer alan kazançlardan elde edilen gelirler 24.000 TL yi aşıyor ise Arızı Kazançlar için bu gelirlerin beyan edilmesi gerekmektedir.Gelir Vergisi Kanunu 82. Maddesinde bir takvim yılında GVK 82. Maddede (1), (2), (3) ve (4) numaralı bentlerde yazılı olan kazançlar (henüz başlamamış olan ticarî, ziraî veya meslekî bir faaliyete hiç girişilmemesi ile ihale, artırma ve eksiltmelere iştirak edilmemesi karşılığında elde edilen kazançlar hariç) toplamının 2017 yılı için 24.000 TL.’lik kısmı gelir vergisinden müstesnadır.

 

SMMM

ALİ HAYDAR İŞKAR

http://eyupflashaber.com/

İMİDER BAŞKANI İRFAN TUTACAK’TAN 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI MESAJI

Merkezi Eyüpsultan’da bulunan İstanbul Müteahhit ve İş İnsanları Derneği (İMİDER) Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Tutacak, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

EYÜP YEREL BASIN EYÜP FLAŞ HABER