EYÜP YEREL BASIN EYÜP FLAŞ HABER
Anasayfa / Eyüpsultan haberleri / FINDIK SÜRPRİZ YAPACAK

FINDIK SÜRPRİZ YAPACAK

Bu yık rekoltesi düşük olan fındık sürpriz yapacak.

Türkiye ortalama rokeltesi bu yıl düşük olan Karadeniz findığı serbest piyasada TMO ‘yu geçerek sürpriz yapması bekleniyor.

 

200 rakıma kadar sıfır fındık var. Yani fındık hiç yok. Genele bakıldığında ise  yüzde 30-35 rekolte eksikliği var. Türkiye rekoltesi de düşük olacak. Zaten rekolte için yapılan çalışmaların ardından da fındıkta gene dökülmeler görüldü. Bana göre bu sene normal rekolteden yüzde 60 eksik rekolte olur. Bu şartlar altında fındık rekoltesinin 600 bin ton olması mümkün görünmüyor.

TMO fiyatı 17 lira olmalı

Fındık fiyatının hasattan önce açıklanması gerekirken. Devlet kimlerin fındık toplayabileceğini belirtiyor, kaç liraya para toplayacağını belirliyor, nerede ne zaman fındık toplanacağını belirliyor ancak fiyatını belirlemiyor. Bu bana tuhaf . Ayrıca fındığın maliyeti 13-14 lira. Bugün konuşulan rakımlar da bu seviyede.  Fındığın fiyatı 16-17 lira olmalı ki  üreticiyi Karadeniz’de tutun

Karadeniz’de üretici göç ediyor.

Fındığın para etmemesi durumunda Karadeniz’de göçün durması mümkün değil. Böyle devam ederse birkaç sene sonra buralarda insan kalmaz.  Fındık bahçelerinin yaşlanması sorunundan önce fındık üreticinin yaşlanması sorunu var. Onlar da ne ekim yapabiliyor ne bakım yapabiliyor. Fındık 16-17 lira olmalı ki buz insanlar GÖÇ ETMESİN . Gençler fındıkta istikbal görmedikleri için burada kalmıyor. Bu da özellikle Ordu ve Giresun için tehlike çanları çalıyor.

Türkiye’nin liderliği biter

Fındığın fiyatının bu şartlarda sürmesi halinde böyle devam etmesi durumunda Türkiye dünya fındık üretiminde liderliği kaybedecek.  Hani diyoruz ya dünya fındığının yüzde 70’ini biz üretiyoruz diye. Böyle giderse bu oran kalmaz, yüzde 30’lara iner. Zaten  Avrupa’da Türkiye’yi fındık üretiminden uzaklaştırma politikası var.  Böyle giderse fındık üzerine oynanan oyunlar  hedefine ulaşacak.

Fındık az fiyat artar

Yine de her şeye rağmen üreticinin ürününü hemen satmamasında fayda var. Üretici direnebildiği kadar direnmeli.  Rekoltenin az olması sebebiyle serbest piyasanın henüz fiyatı açıklanmış olmasa da TMO fiyatının üzerine çıkabileceğinde. Yetir ki üretici özelikle de gurbetten gelen üretici ürününü satmakta acele etmesin. Hemen olmaz ama beklendiğinde bu fiyat artabilir. TMO fındık satışı yapmasıydı bu hemen de olabilirdi.

Alaettin Arslan FLAŞ HABER

http://eyupflashaber.com/

İMİDER BAŞKANI İRFAN TUTACAK’TAN 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI MESAJI

Merkezi Eyüpsultan’da bulunan İstanbul Müteahhit ve İş İnsanları Derneği (İMİDER) Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Tutacak, …

EYÜP YEREL BASIN EYÜP FLAŞ HABER