EYÜP YEREL BASIN EYÜP FLAŞ HABER
Anasayfa / Eyüpsultan haberleri / EYÜPSULTAN BELEDİYESİ EMLAKÇI OLMUŞ

EYÜPSULTAN BELEDİYESİ EMLAKÇI OLMUŞ

BELEDİYE “ARAZİSİNE HASTANE YAPILACAĞINI ÖĞRENİNCE SATMAYA KALKTI

Eyüpsultan belediyesi Kemerburgaz da kendi mülkündeki araziye hastane yapılacağını öğrenince önce satmak için meclisten yetki istedi. Muhalefet meclis üyeleri konunun araştırılması için zaman isteyince, planı bile olmayan araziye acilen planlama yaptı.

Eyüp belediye başkanı Deniz Köken milyon dolarlık değeri olan bu araziye kamu yararına hastane yapılırsa bedavaya gideceğini anlayınca hastane yeri için hedef saptırıp muhtarları da oyuna getirerek ulaşımı ve alt yapısı bile olmayan yere yönlendirince olan 15,20 yıldır gecekondusu olan vatandaşlara oldu. Çünkü Eyüpsultan belediye başkanı Deniz Köken bir sabaha karşı iş makinalarıyla vatandaşların evlerini başlarına yıkmıştı.

Daha önce hastane yapılması için Sağlık Bakanlığı ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ön görülen Kemerburgaz İskoza mevkii’nde Eyüpsultan belediyesine ait 47/1 pafta 3106 parsel sayılı 210.538,00 m2 yüzölçümlü taşınmazın gecekondu önleme ve bölge halkı yararına ileride sağlık ve konut alanı olarak ayrılmıştı. Bu alan Kemerburgaz ve Göktürk’ün tam ortasında olup civar köylerin ulaşımı bakımından Metro istasyonu ve havalimanı yolu yanıbaşından geçmekle birlikte herkesin rahatlıkla ulaşabileceği ideal bir araziyken, sırf para kazanacağız diye hastane yerini hedef saptırarak alakasız bir yere yönlendirerek Sağlık ve Şehircilik Bakanlarını da adeta kandırmış oldu.

GECEKONDU ÖNLEME BÖLGESİ BELEDİYENİN İŞTAHINI KABARTTI.

1980 öncesi Kemerburgaz belediye meclisi tarafından koruma amaçlı gecekondu önleme bölgesi kararı alınan arazi Eyüpsultan belediyesinin iştahını kabarttı. CHP Milletvekili Gürsel Tekin “Kemerburgaz da yeşil alan imara açıldı” sözleri üzerine, Başkan Deniz Köken “Burası Yeşil alan değil plansız alandır planı biz yaptık ”diyerek konuyu adeta hedef saptırarak polemik haline getirdi. Çünkü 40 yıldır Kemerburgazın imar planlarını hayata geçiremeyen Eyüpsultan belediyesi konu iştah kabartan arazi olduğunda bir günde plan yapabiliyor. Eyüpsultan belediyesine ait Kemerburgaz İzkoza mevkiinde bulunan 3106 parsel 210 dönümlük bölgenin hastane İhtiyacı için sağlık bakanlığının yıllarca hastane yapmak için istediği ideal bir yerdi . Eyüpsultan belediyesi değeri ve rantı yüksek olan Bu alana hastane yapılmaması için  acele  planlama yaparak rezidans ve avm yapılması noktasında meclisten yetki istemiş sağlık bakanlığına  hastane yeri için hedef saptırarak  kadim hak sahibi mazlumların evlerini ahırlarını yıktırmıştır. Başkan Deniz Köken, Mahallenin  Muhtarıyla da  işbirliği yaparak   yıktırdığı kadim hak sahibi mazlum insanların mağdur edildiği ve bulunduğu alana hastane alanı için girişimlerini yürütüp diğer taraftan belediyeye ait İskoza mevkiinde bulunan arsayı rant için imar planlarını kısa sürede onanması için askıya çıkardı.

REZİDANS VE AVM YAPACAKMIŞ

Deniz Köken, Önce hastane arazisinin satılması için meclisten yetki istedi olmadı, ardından planı olmayan araziye acele plan yatırdı, şimdide rezidans, AVM ve konut yapılması için yetki istiyor.

Sayın Deniz başkan; Kadim insanların garip ve mazlum insanların ocaklarını ahırlarını kümeslerini başlarına yıktırmakla abâd olunmaz.hakka ve halka hizmet için size oy vermiş bu mazlum insanların 40 yıllık 25 yıllık 15 yıllık yaşam haklarını ellerinden almanız yerle yeksan ederek rantın peşine koşmanız anlaşılır bir idare ve belediyeciİik anlayışı değildir.

ACELE YAPILAN PLAN KİMLERİN İŞTAHINI KABARTTI?

Bölge halkı için ileride ihtiyaca binayen kullanılması açısından koruma amaçlı gecekondu bölgesi ilan edilen bu arazi bölge halkının konut ihtiyacını ve kamu yararına hastane ihtiyacını karşılamak için çaba gösterilmesi gerekirken, Bir kısmına Rezidans ve avm, diğer kısmına konut yapılması noktasında alel acele yapılan plan kimlerin iştahını kabartıyor?

Milli emlak dairesinden 2981 sayılı kanunla bölge halkının konut edinme ve hastane gibi ihtiyaçları için Kemerburgaz belediyesine tahsil edildiği ve 1980 ihtialinden sonra Kemerburgaz belediyesinin kapatılmasıyla bu ayni haklar Eyüp belediyesine devredilmişti. Eyüpsultan belediyesi mevcut araziye kamu yararına hastane, bölge halkı yararına  konut yapması gerekirken  rezidans ve avm teşviki için acil planlama yaptığı ve hedef saptırdığı görülüyor.  40 yıldır Kemerburgazın planlamasını yapmayanlar söz konusu rant olunca bir gecede planlama yapabiliyor. Çünkü bu arazi iştah kabartıyor.

BELEDİYE BAŞKANINDAN TALİHSİZ AÇIKLAMA”

Eyüpsultan belediye başkanı Deniz Köken konuya ilişkin belediyenin internet sitesinden yaptığı talihsiz açıklama kendisinin yaptığı yanlışı doğrular nitelikteydi;

Deniz Köken; “Göktürk’te, Kemerburgaz’da hazine arazileri satıldı, alındı, para kazanıldı, onlara böyle bir çalışma yapma, belediye yapınca ‘belediye yaptı’ oluyor. Nasıl oluyor bu. Böyle bir şey olabilir mi?” diyen Deniz Köken, “Millet arsasından para kazanıyor, Eyüpsultan Belediyesi kazanmaya çalışınca ‘Belediye şunu yaptı’. Sanki büyük bir hırsızlık yapmışız, arsa çalmışız. Arsa belediyenin zaten. Burası yeşil alan değildir, plansız alandır, plansız alan planlanmıştır” diyerek talihsiz bir açıklama yapıp adeta kendi yanlışlarını ispatladığı görülüyor.

Belediye Meclisinin 10.12.2020 tarihinde yapılan 8. seçim dönemi 2. toplantı dönemi Aralık ayı Meclis toplantısı 2. birleşiminin Komisyondan gelen raporlar bölümünde Hukuk Komisyonunun 09.12.2020 tarih ve 27 sayılı raporu Başkanlık Divanı tarafından Meclise hitaben okundu.

 

HER ŞEY ÖNCEDEN HAZIRLANMIŞ

ALİ HAYDAR İŞKAR; Anlaşılan odur ki, her şey önceden hazırlanmış sadece yetki kararı kalmış

CHP İBB VE EYÜPSULTAN BELEDİYE MECLİS ÜYESİ ALİ HAYDAR İŞKAR; “Eyüpsultan Belediyesinin en önemli yerlerinden bir tanesi ve milyon dolarlık değeri olan Kemerburgaz İskoza mevkiindeki arazi birilerinin iştahını kabarttığı belli oldu. Daha önce gecekondu önleme ve ileride bölge halkının yararına kullanılması için korunmuş olan bu arazi havalimanı güzergahı,kent ormanına yakınlığı,metro istasyonu ve diğer alt yapıya hazır noktada bulunması nedeniyle iştah kabarttığı kesin. Eyüpsultan Belediyesi halkın yararına kullanacak şekilde özellikle  bir rant var ise de bu halkın olacak şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurguladık..

Bizim talebimiz bu alan ile ilgili Belediye Başkanının meclisi bilgilendirmesiydi. Önümüzdeki süreçle ilgili meclise gelerek meclisi ciddi anlamda bilgilendirmesi gerekir. Meclis üyesi olarak bu süreci medyadan öğrendiğim için üzüntülü olduğumu belirtmek istiyorum.

Gönül isterdi ki Eyüpsultan Belediyesini en değerli seçilmiş iradesi olan meclis üyeleri ile değerlendirilsin düşünceleri alınsın.

Nasıl değerlendirileceğine karar verilirken Eyüpsultan Belediye Meclis üyelerinin de fikirlerinin alınması gerekirdi. Ben bundan sonraki süreçte de en yakın zaman da hem Belediye Başkanı bizi meclisimizi, bu alanın bakanlığa devri nasıl yapılacağı konusun da özel bilgilendirmesi gerektiğini düşünüyorum.

çok önemli bir bölge kamuoyunu burada bilgilendirmemiz, konuya dikkat çekmemiz AKP  grubunu rahatsız ediyor.

Daha önceki mecliste Belediye Başkanı meclisimize gelip şunu söyledi, 3106 parsel ile ilgili yetki istedi biz de endişelerimizi söyledik, fakat bize Çevre Şehircilik Bakanlığına devredeceğini söylemedi.

anlaşılan o ki, her şey önceden hazırlanmış sadece yetki kararı kalmış

BU arazi Eyüpsultan Belediyesinin en önemli yerlerinden bir tanesidir. Eyüpsultan Belediyesi halkın adına kullanacak şekilde özellikle  bir rant var ise de Eyüpsultan Belediyesi ve halkın olacak şekilde değerlendirilsin.

Şimdi burada bahsedilen yere planlar yapılmadan bir hasılat paylaşımından bahsedilmiş nasıl olacağı belli değil.

Net değil ‘’ucu açık bırakılmış’’.

Nasıl bir çalışma olacak burada.

Diğer bir yandan şimdi bunun geçmişine baktığımız zaman önceki Belediye Başkanları da bu konuyu gündeme getirmiş iadesi olmuş geçmemiş.

Bu kadar önemli olan bu yerin metre kare fiyatına baktığımız da Fiziki yapısına baktığımız da havalimanına yakın bir bölge Eyüpsultan İlçemizin en önemli bir yeri. Geçmişten dersler çıkartarak geçmiş Belediye Başkanlarına onay verilmediyse şimdi o şekliyle biz nasıl verelim?

Öncelikle biz burada Eyüpsultan halkının faydasına olacak şekilde bir rantı var ise de Eyüpsultan halkına kalacak şekilde değerlendirilmesi taraftarıyız.

HUKUK KOMİSYON RAPORU

RAPOR NO : 27

RAPOR TARİHİ : 09.12.2020

İLGİ : Emlak ve İstimlak Müdürlüğünün 30.11.2020 tarih ve 27364 sayılı yazısı

KOMİSYON İNCELEMESİ

Emlak ve İstimlak Müdürlüğünün yazısında; “Mülkiyeti Belediyemize ait Kemerburgaz mahallesi 47/1 pafta 3106 parsel sayılı 210.538,00 m2 yüzölçümlü taşınmazın Arsa Satış Karşılığı Hasılat Paylaşım yöntemiyle ihale edilerek satılması ve satışa ilişkin düzenlenecek protokolün imzalanması için Belediye Başkanı’na yetki verilmesi hususunda 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 18. ve 38. maddelerine göre karar alınmak üzere yazımızın Belediye Meclisi’ne havalesini arz ederim.” denilmektedir.

KOMİSYON GÖRÜŞÜ

Komisyonumuz yapmış olduğu incelemeler neticesinde; Komisyonumuz yapmış olduğu incelemeler neticesinde; plansız alanda kalan 3106 nolu parselin, öncelikle imar planları yapılmak suretiyle değerlendirilmesine yönelik olarak alınmış olan Eyüpsultan Belediye Meclisi’nin 06.02.2020 tarih 2020/05 sayılı kararında belirtilen hususlar geçerli olmak ve söz konusu meclis kararı ile birlikte uygulanmak üzere, Arsa Satış Karşılığı Hasılat Paylaşım yöntemi de kullanılmak suretiyle ihale edilerek satılması ve satışa ilişkin her türlü iş ve işlem için 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 18. ve 38. Maddelerine göre Belediye Başkanı’na yetki verilmesi komisyonumuzca uygun görülmüş olup,

Takdiri meclise arz olunur.

KARAR :

Hukuk Komisyonunun 09.12.2020 tarih ve 27 sayılı raporu oylamaya sunuldu. Yapılan oylama neticesinde oy çokluğu ile kabul edildi.

 

FLAŞ HABER Alaettin Arslan

 

 

http://eyupflashaber.com/

Başkan Dr. Mithat Bülent Özmen “Eyüpsultan’a ve Eyüpsultanlıya güzel işler yapacağız”

Başkan Dr. Mithat Bülent Özmen “Eyüpsultan’a ve Eyüpsultanlıya güzel işler yapacağız” Eyüpsultan Belediye Başkanı Dr. …

EYÜP YEREL BASIN EYÜP FLAŞ HABER