EYÜP YEREL BASIN EYÜP FLAŞ HABER
Anasayfa / Sılaydır yanı / CHP’li Cankurtaran; “Başkanlık çeteleşmeyi ve yolsuzluğu patlatır

CHP’li Cankurtaran; “Başkanlık çeteleşmeyi ve yolsuzluğu patlatır

CHP’li Cankurtaran; “Başkanlık çeteleşmeyi ve yolsuzluğu patlatır
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, Başkanlık sisteminin güvenlik açısından da büyük sorunlar yaratacağını belirterek, “İstatistikler ortada. Dünyada suç oranlarının en yüksek olduğu ülkelerin bir çoğu Başkanlık’la yönetiliyor. Çünkü tek kişiye dayalı yönetimler önce keyfilik sonra yozlaşma getiriyor. Başkanlık sistemi Türkiye’de suçu, çeteleşmeyi ve yolsuzluğu patlatır” diye konuştu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran’ın öncülüğünde ilk olarak geçtiğimiz günlerde Esenler’de dağıtılan “Hayır Pilavı” bu sefer Eyüp’te vatandaşlara ikram edildi. CHP İstanbul Milletvekili Sencer Ayata’nın da katıldığı, CHP Eyüp İlçe Başkanlığı tarafından organize edilen etkinlik sırasında Cankurtaran ve beraberindeki partililer, Eyüp sokaklarında dolaşarak vatandaşa neden hayır denilmesi gerektiğini de anlattı. Cankurtaran, Eyüp Meydanı’nda yapılan çalışmalar sırasında ayrıca Başkanlık sistemine dair değerlendirmelerde de bulundu.
“Başkanlık Önce Keyfilik Sonra Yozlaşma Getirir”
Cankurtaran, tek kişiye dayalı başkanlık sisteminin yalnızca ekonomiyi ve demokrasiyi olumsuz etkilemekle kalmayacağını, en büyük tahribatı da sosyal yaşamda ve güvenlik alanında yaratacağını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Dünyada hali hazırda tam başkanlık sisteminin uygulandığı 43 ülkeden ABD, Güney Kore, Güney Kıbrıs gibi birkaçı dışında hepsinde başta insan hakları alanında olmak üzere çok ciddi sorunlar var. Bir çoğu adı Başkanlık olmakla birlikte aslında diktatörlük benzeri yönetimlerle idare ediliyor. Çünkü Başkanlığın diktatörlüğe dönüşme riski çok yüksek. Ancak bazı vatandaşlarımız şöyle diyebilir: ‘Bana karışan olmadığı sürece ülke nasıl yönetilirse yönetilsin.’ Ancak öyle düşünüldüğü gibi olmuyor. Tek kişiye dayalı yönetimler önce keyfilik sonra yozlaşma getiriyor. Bu da toplumun tamamının huzurunu kaçıracak şekilde suç oranlarının tırmanışa geçmesi ve yolsuzluk şeklinde geri dönüyor. Başkanlık sistemlerinde yargı bağımsızlığının olmaması ve güvenlik güçlerinin de kamu gücünden çok Başkan’ın yada partisinin milis gücüne dönüşmeye başlaması nedeniyle suç olayları önlenemiyor.”
Başkanlıkla Yönetilen Ülkeler Suç Oranlarında Ön Sırada
Başkanlıkla yönetilen ülkelerde parlamenter sistemle yönetilen ülkelere göre daha yoğun suç olaylarının görüldüğünü belirten Cankurtaran, “İstatistikler ortada. İsteyen girer internetten araştırır. Bugün dünyada en çok suç işlenen ülkeler arasında ilk sıralarda Honduras, Kolombiya, Venezuella, Paraguay, Dominik, El Salvador, Zambiya, Uganda, Brezilya, Panama, Guatemala, Kenya gibi Başkanlık ile yönetilen ülkeler vardır. Yine Bolivya, Peru gibi Başkanlık’la yönetilen ülkelerde uyuşturucu kartelleri çok güçlüdür. Nijerya, Afganistan, Yemen, Liberya, Siera Leone, Sudan gibi başkanlıkla yönetilen ülkeler ise çok büyük iç sorunlarla yada çatışmalarla uğraşıyor. Bu örnekleri arttırabiliriz. Yolsuzluk da bu ülkelerde ciddi sorun. Bu ülkelerin çoğu ya suç olaylarıyla, ya iç çatışmalarla ya da yoksullukla boğuşmaktadır. Bir çoğu üçünü birden aynı an da yaşamaktadır. Başkanlık sistemi Türkiye’de uygulanmaya başlanırsa suçu, çeteleşmeyi ve yolsuzluğu patlatır” diye konuştu.
“Adı Mafya İle Anılan Tiplerin Başkanlık Sevdalısı Kesilmesi Boşuna Değil ”
Kamuoyunda da adı mafya olaylarıyla anılan bazı kişilerin Başkanlık sistemine destek veren açıklamalar yaptığına dikkat çeken Cankurtaran, “Bunlar boşuna destek vermiyor. Çünkü yargı bir kişinin kontrolüne geçiyor. Şayet o kişiyle bir kere iyi ilişki kurulabilirse artık mafyada olsan eşkiyada olsan dokunulmaz oluyorsun” dedi
“Başkanlık Evinde Oturan Yaşlı Teyzenin Bile Huzurunu Kaçırır”
Başkanlık sisteminin evinde sakin oturan yaşlı teyzelerin bile huzurunu kaçıracak şekilde yeni sorunlara yol açabileceğini söyleyen Cankurtaran, “Biz boşuna huzur hayırda demiyoruz. Bugün hayır demek Türkiye’nin geleceğine, huzuruna sahip çıkmaktır. Bir tarafta bildiğin bir yol var. Nereye gittiği belli. Yol üzerinde ufak hasarlar oluşmuş ama bütün partiler işbirliği yapsa çok rahat halledilebilecek sorunlar bunlar. Diğer tarafta bir başka yol var. Yolun nereye gittiği, hangi tehlikeleri içerdiği bilinmiyor. O yola girilmesi halinde kazasız belasız çıkmak zor. İşte 16 Kasım’da bu iki yol arasında bir tercih yapacağız. 140 yıllık geçmişi olan parlamenter sistemimiz ile adına Cumhurbaşkanlığı yada Başkanlık denilen sonu nereye gideceği belli olmayan bir ucube sistem arasında tercih yapacağız. ‘Ben huzur istiyorum, yeni sorunlar istemiyorum’ diyorsanız yapacağınız tek şey var o da Hayır demektir” diyerek sözlerini bitirdi.

http://eyupflashaber.com/

GÖKTÜRK MEYDANINA YAKIŞIR ATATÜRK BÜSTÜNÜ GERİ İSTİYORUZ

    GÖKTÜRK MEYDANINA ATATÜK BÜSTÜ İSTİYORUZ Eyüpsultan’a bağlı Göktürk meydanına hemen şimdi tam zamanı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

EYÜP YEREL BASIN EYÜP FLAŞ HABER