EYÜP YEREL BASIN EYÜP FLAŞ HABER
Anasayfa / GÖKTÜRK HABERLERİ / ANLAMLI ÇALIŞMA

ANLAMLI ÇALIŞMA

Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu Anlamlı bir çalışmaya imza attı…

EKOLOJİK SANAT

Geçmişten günümüze insanların doğaya karşı tutumları zaman zaman bazı farklılıklar göstermiştir. Doğa, insanlar için her zaman önemli olsa da gelişen ve değişen yaşam koşulları, sanayi devrimi, teknolojik ilerlemeler bazı olumsuz sonuçlar doğurmuştur. Dünya üzerinde atık salınımın artması, birçok ülkede nükleer reaktörlerinin yaygınlaşması, radyoaktif atıklar, böcek ilaçları, sorumsuzca kullanılan hammadde kaynakları, gürültü kirliliği, endüstriyel atıklar vb. sonuçlar doğanın sağlığını yok edecek seviyeye gelmiştir.

Doğanın tahrip olma yolunda ilerlemesi bu konuda bazı önlemler almayı gerektirmiştir. Özellikle sanatsal çevre bu duruma duyarsız kalamamıştır. 1970’li yıllarda “Arazi Sanat’ı” olarak tabir edilen bir anlayışla bazı sanatçılar eserlerinde ekolojik unsurlara daha çok yer verdiği gibi eserlerinin galeri gibi sınırlı mekanlarda kalmalarının önüne geçerek mekan dışına taşımışlardır. Bu yolda sanatçılar, sanatın aktivist gücünü kullanarak insanlara çevre konusunda farkındalıklar yaratmak istemişlerdir. Aynı zamanda iç mekan dışına çıkıp doğada üretilen bazı eserler, doğaya sanatçılar tarafından iz bırakmak amaçlı yapılmışlardır ve zamanla bu eserler doğada kaybolmuştur. Burada asıl önemli olan doğanın iyileşmesi için sanatı kullanmaktır.

Çevresel sanatın gelişmesine önemli katkıları olan bazı sanatçılardan örnekler verecek olursak;

Hans Haacke’nin “Grass Grow” (Çim büyür) isimli çalışmasında, iç mekanda herhangi bir kimyasal ilaç kullanmadan çim yetiştirir. Buradaki amaç izleyicinin dokunabileceği, değişken, çevresindeki ısı ve sıcaklığa tepki verebilen eserlerin tasarlanmasına çağrı yapmaktır. Burada izleyici, doğayı farklı bir düzlemde dokunarak gözlemler.

Vaughn Bell, “Vilage Green”(Yeşil Köy) ve  “One Big House”(Bir Büyük Ev)

 

http://eyupflashaber.com/

İMİDER BAŞKANI İRFAN TUTACAK’TAN 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI MESAJI

Merkezi Eyüpsultan’da bulunan İstanbul Müteahhit ve İş İnsanları Derneği (İMİDER) Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Tutacak, …

EYÜP YEREL BASIN EYÜP FLAŞ HABER