EYÜP YEREL BASIN EYÜP FLAŞ HABER
Anasayfa / Eyüpsultan haberleri / ALİ HAYDAR İŞKAR EYÜPSULTAN BELEDİYESİNİN BÜTÇESİNİ AÇIKLADI

ALİ HAYDAR İŞKAR EYÜPSULTAN BELEDİYESİNİN BÜTÇESİNİ AÇIKLADI

 

 

ALİ HAYDAR İŞKAR EYÜPSULTAN BELEDİYESİNİN BÜTÇESİNİ AÇIKLADI

Eyüpsultan CHP Belediye meclis üyesi Ali Haydar İşkar, 2019 bütçe performans oturumunda söz alarak Eyüpsultan Belediyesinin 5 yıllık icraatlarını açıkladı;

Ali Haydar İŞKAR;

2019 yılı bütçesi, performans programı ile ilgili Cumhuriyet Halk Partisi adına söz almış bulunmaktayım. Öncelikle bütçe çalışmalarında ve stratejik plan çalışmalarında emeği geçen memur bürokrat doolayısıyla herkese teşekkür ediyorum. Komisyonunda emek sunan çalışma yapıp bugün düşüncelerini aktaracak meclis üyesi arkadaşlara da teşekkür ediyorum. Ayrıca bu gün buraya bizi dinlemeye gelen basın mensuplarını ve Eyüp halkını sevgi saygı ile selamlıyorum.

Bizler burada muhalefet adına herkesi temsil ediyoruz yine burada konuşamayan meclis üyeleri adına da konuşacağız.
Eyüpsultan bütçesi esnafı, işçisi, emeklisi, sanatkarın verdiği harçlar ve vergilerden oluşmaktadır. Bizlerde bu bütçelerin adaletli bir şekilde ve halka doğru yansıtılması için seçildik. bizlere verilen denetim görevini de yerine getirmeye çalışacağız. Hizmetler yapıldı ise takdir ediyoruz. Eksikler var ise onları dile getireceğiz.
Değerli arkadaşlar 2019 yılı bütçesi ile ilgili değerlendirmeme başlarken bütçenin gelir ve giderleri kontrol altına almak, stratejik plan doğrultusunda hedefleri koymak, hedefleri tutturmak, bütçe gelir ve giderleri kontrolü için yapıldığını biliyoruz. Ayrıca bütçenin açıklanabilir, anlaşılır, doğru olması gerektiği ve belirli bir hesap dönemi içerisinde yıllık yapıldığını belirtmek istiyorum. Bütçede temel hedef gelir ile gideri denk düşürmektir.
Belediyelerde bütçe süreci Haziran ayında çağrı yapıldı. Birimler bütçe yılı tahminlerini temmuz ayının sonuna kadar mali hizmetler birimine verir. 2 yıllık bütçe hedefleri doğrultusunda bütçe tasarısı oluşturulur. Ağustos ayının sonuna kadar encümene havale edilir. Encümen eylül ayı son haftasına kadar bütçeyi inceleyerek görüşüyle birlikte kasım ayının birinci gününden önce belediye başkanına sunar ve ardından meclise gelir.

Acaba 2019 bütçe tahminleri yapılırken bazı gelişmeler dikkate alındımı
Bence tahsilatta çok geride kalacaksınız NEDENMİ 4.5 YILLIK BİR DENEYİM VAR GÖRDÜK.
2018 yılına baktığımızda ekonominin durumu

EKONOMİDEKİ GELİŞMELER.
TL’nin dolar ve avro karşısında son dönemdeki değer kaybı dolardaki her kuruş artışın bize maliyeti çok yüksek.
Merkez bankası ile siyasi otorite arasındaki çekişme devam ediyor. merkez bankası sürekli baskı altına alınıyor. Merkez bağımsız olmalı.
Enflasyon oranlarını eylül 2018 Eylül ayı enflasyon rakamları açıklandı. Aylık yüzde 6.30 yıllık yüzde 24.52 oldu. TÜFE (yüzde 24,52) ile Yİ-ÜFE (yüzde 46,15) arasındaki büyük fark (21,63 puan) bir başka korkutucu durumu ortaya koyuyor.
Üretime dayalı ekonomiye geçiş olacakmı katma değeri yüksek ürün satabilecek miyiz bir iphone almak için bir tır domates satacaksak çok umutlu değilim Yatırımcı ülkeye yatırım yapmıyor çünkü güvenmiyor hukukun üstünlüğüne ve bağımsız yargının olmadığını düşünüyor.
İsraf ekonomisi devam ediyor Ekonominin kötüye gitmesi ile ne kadar tasarruf yapıldı kaç tane lüks makam arabası iade edildi bir tedbir alındımı. Eyüpsultanda alınan tedbirleri duymak istiyorum
İnşaat sektörü ile ayakta duruyordu müteahit arkadaşlar var onlar inşaat yapmazsa harç ödemezse gelir nerden gelecek intıhar eden müteahhitler
Konkordato neden birden ortaya çıktı diğer bir ifadeyle iflas anlaşması şirketler ödemelerini yapamıyor.
Vatandaş size vergi mergi vermez neden mi vatandaş temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Ödeme gücü yok
İcra dairelerinde her yıl bir o kadar dosya artıyor. Her sene yeni bir rekor kırılıyor.
O kadar yapılandırma yapıldı çoğu bozulacak 6736-7143 sayılı kanun

Eyüp Belediyesinin 2019 bütçesi genel anlamda baktığımızda

Bütçe gelirlerde 2017 gerçekleşme tutarı 247 milyon 2019 da 385 milyon tahmin ediyoruz. Gerçekçi görmüyoruz neden az önce sıraladığım nedenlerden.
vergi gelirleri 115 milyon tahmin edilmiş umarım toplarsınız ama bakıyorum tahakkuk artığına her yıl artıyor. 2017 bütçesinde 91 milyondu şimdi 2018 …..

Bütçenin teşebbüs ve mülkiyet gelirlerinin 2017 yılında gerçekleşen tutarı 57 milyon gerçekleşmiş 2019 yılı için 92 milyon tahmin edilmiş. Bu kalemde genelde belediyeye ait hisseli arsa satışlarından oluşmakta diye düşünüyorum Bu tarz taşınmaz mal satışlarının günü kurtarmak adına olduğunu düşünüyorum.
Diğer gelirler 118 milyon tahmin edilmiş burada dikkat edilmesi gereken maliyenin % 30 gibi diğer gelirlerden pay alma durumu var bu göz önünde bulunduruldu mu?
Bununla ilgili başkan bir bilgilendirme talebim var.

Bakıyoruz Belediyemiz boçlu borçları ödüyoruz. kredilerimiz var.

Bakıyorum yatırım varmı keşke olsaydı bizde sevinirdik
Yatırım yok bütçenin 3 te ikisinin günübirlik harcamalardan oluşmaktadır mal hizmet alımlardır. cari harcamalardır. Ekonomide kriz var diyorsunuz tasarrufa gitmeniz gerekirken bu giderler de bir azalmaya gidilmesi gerekirken bütçenin bu günübirlik giderleri aynen devam ediyor.

2019 yılı bütçe gider kalemlerini incelediğimizde personel giderleri 40 milyon olmuş
ciddi bir artış var. olduğu, Bütçe gider kalemleri içerisinde Faiz Giderleri 4milyon küsür. Milyon Türklirası olarak öngörülmüş, bu da yıllara göre artış göstermekte bunun nedeni tabi ki krediler ve borçlanma bildiğiniz üzere.
Giderlerin gerçekleşmede artış göstereceği ve gelirlerin bu giderleri karşılamada zorlanacaktır.

2019 yılı bütçesinde müdürlüklerin bütçelerini incelediğimizde Basın Yayın ve Halkla ilişkiler Müdürlüğünün toplam bütçesi 7 milyon 339 bin lira bunun 7 milyonu Türklirası özellikle mal ve hizmet alımına gidiyor. Özellikle belediyenin gazetesi ve reklam ve afişlere verielen tutarlar yüksek billboardlarda çoğunluğu başkanın reklamı
Bilgi İşlem Müdürlüğünün bütçesi 3 milyon, Müdürlüğün bütçesinin büyük kısmı otomasyon ve diğer giderlerden oluşuyor.

Destek Hizmetleri Müdürlüğünün bütçesi 38 milyon Türklirası bunun içerisinde 36 milyon Türklirası mal ve hizmet alımı için öngörülmüş.

Fen İşleri Müdürlüğünün 2019 yılı bütçesi 48 milyon Türkliradır. Burada en önemli kalem olan sermaye giderleri 27 milyon yani 380 milyonluk bir bütçenin sadece yüzde 10 yatırıma ayrılmış. Fen işleri müdürlüğünün yaptığı çalışmalarda hep aynı hataları görüyorum
Bedeş, iski,Telekom gibi firmalar kazı yapıyor sonra ortalık darmadağan oluyor.yapılan asfalt boşa gidiyor biraz kordineli olunabilir.

Diğer bir müdürlüğümüz Mali Hizmetler Müdürlüğünün 2019 yılı bütçesi 34 milyon, burada dikkat çeken faiz giderleri 4,buçuk milyon Türklirası, özellikle planlama ve mali kaynakların doğru kullanılamamasından dolayı borçlanılarak faize katlanılıyor.

İnsan Kaynakları Müdürlüğünün bütçesi 104 milyon Türklirası, bunun içinde hizmet alımı öngörülüyor. Kanun hükmünde kararname ile alınan personeller burada görülüyor.
.
Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğünün 8 milyon bunun 5 milyonu cari transferlerden oluşmakta burada en çok göze çarpan yapılan yardımlar kırtasiye, burs ve kömür yardımlarından oluşmakta, bu yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını temenni ediyoruz.aynı zamanda aşırı afişe edilmesini doğru bulmuyorum.
Eyüp ilçesinde yaşayan vatandaşlarımızın yoksulluk düzeylerinin azaltılmasına yönelik projeler artırılmalı.

Kültür İşleri Müdürlüğünün 2019 yılı bütçesi toplamda 6 milyon Türklirası bunun bir azalma olmuş. Eyüpte sanatın tiyatro, sinema ve kültür sanatın gelişmesi için daha çok çaba harcamamız gerekiyor. Bu konuda şahsım adına kültür sanat konusunda yapılacak tüm çalışmalara destek vereceğim..

işletme Müdürlüğünün toplam bütçesi 21 milyon Türklirası, geçen yıla göre düşüş olmuş. Burada önemli bir konu bizim işletmelerin ödediği kiralar ve biz koskoca belediye binası bir vakıfa bedavaya verildi.
.
Temizlik İşleri Müdürlüğü 2019 yılı bütçesi 39 milyon neredeyse tamamı mal ve hizmet alımı giderlerine ayrılmış. Özellikle insan kaynaklarına kaydırıldı bura daha hangi giderler kaldı bilmemiz lazım.
Strateji Geliştirme Müdürlüğü 2019 yılı bütçesi 6 milyon lira bunun
içerisinde yine 5 milyon liralık bir mal hizmet alımından oluşuyor. Biz hep soyledik eyüsultan bütçesi yatırıma yönelik olmalı sosyal belediyecilik olmalı

Halkın gerçek ihtiyaçları göz ardı edilmiş kaynaklar kullanılarak gelir artırılabilir.
Devlet kurumlarına olan boçlarımız kesin hesapta gördük 30 40 milyon borç var yine özel sektöre olan borcumuz net nedir şimdi emanetlerde bulunan tutara bakıyorum ……….tl
Değerli arkadaşlar eyüp sorunları ortada
Trafik sorunu devam ediyor bugün eyüp merkez, silahtar ,çobançeşme de insanlar saatlerce trafikte kalıyor.
Kentsel dönüşüm diye başlangıç yaptık karadolap islambey şu anda başlama noktasına geri döndük.
Üstyapı ve altyapıyı çözmüş denilmekte bu dönem ama ben onu da eleştiriyorum. Bir yağmurda Eyüp cami meydanı sular altında kalıyorsa, gecekondu sorunu devam ediyorsa, imar sorunu çözülmemişse, her mecliste sorunlu vatandaşlar buradaysa bunu da eklemenin bir anlamı yok diye düşünüyorum
Eyüp meydanı 2014 yılında seçildiğimizden beri yapılacak 5 yıl geçti yapılmıyorsa sorun vardır.
2b arazileri eğer bugun Göktürk köyler bölgesi talan yeri olmuşsa sorun var demektir.
Deprem rişski çok yüksek Olası afet riskleri analiz edilerek ön hazırlık yapılmalı depreme dayanıksız yapılar yenilenmeli vatandaş bilgilendirilmeli
Yeni yapılar yapıldı bakıyorsun sosyal donatı yok otopark usulen konmuş yatay yapılaşma yok
Çarpık bir kent oluşmuş.
Her mahalleye bir kapalı pazar alanı yapılması ve otopark yapılmasını söyledik vatandaşın temel sorunu bu
Huzurun başkenti diyoruz
Mülteci sorunu tanımadığımız üzerinde kimliği bulunmayan yüzlerce insanla karşılaşıyoruz.
Vatandaşın güvenlik sorunu var hırsızlar kol geziyor.
Uyuşturucu ve madde bağımlılığının ile ilgili çalışma yapılmalı gençlerin hayatı kararıyor.
Yer altı sorunu devam ediyor
Kreş yok çalışan annelere kreş açamadınız çünkü rant yok
Köylerde ulaşım altyapı sorunları devam ediyor.
Yeni açılan sultangaziye sosyal güvenlik açıldı ama biz kemerburgazdan gop ve cağaloğluna gidiyoruz.
Vergi dairesi veznesi getiremediniz
Hobi bahçeleri yapılması gerekiyor insanlar stresini atacaalanlar yaratılmalı.
Engelli vatandaşların sorunları devam ediyor. Türkiyede 13 milyon engelli insan var bunlar ile ilgili ciddi çalışmalar yapılmalı.

Kent konseyi kanun gereği oluşturulması gerekiyor. katılımcılığın temel unsuru.
Bizler Eyüp’le ilgili olabilecek tüm olumlu gelişmelerde katkı sunacağımızı belirtmek isterim. Sözlerimi sonlandırırken hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyor ve teşekkür ediyorum.

Alaettin Arslan EYÜP FLAŞ HABER

 

http://eyupflashaber.com/

CHP EYÜPSULTAN BELEDİYESİ İLK MECLİS TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

  EYÜP FLAŞ HABER, ALAETTİN ARSLAN; Eyüpsultan’da yeni dönemin ilk meclisi toplandı 31 Mart’ta gerçekleştirilen …

EYÜP YEREL BASIN EYÜP FLAŞ HABER