EYÜP YEREL BASIN EYÜP FLAŞ HABER

MUHTAR ADAYLARININ DİKKATİNE

Muhtar Maaşı 2 bin tl.

2019 Mahalli seçimlerine 4 ay gibi bir zaman kala muhtar adayları da görücüye çıkmaya başladı.

Öyleki; Hemen her mahallede ortalama olarak 8- 10 adayın yarışacağı kesin gözükürken, bu sayı ilerleyen günlerde bir araya gelerek birleşecekleri görünüyor.

MUHTAR NEDİR? MUHTARIN GÖREVİ NEDİR?

Muhtar olarak görev yapan kişi yine seçimle iş başına gelir. Köy veya mahallede yaşayan vatandaşlar tarafından seçilen muhtarlar siyasi partiler bünyesinde yer almaz. Ülkemizde muhtarlar 5 yıllık sürelerde görev yapar. Köyle ilgili olan kararlarını 4 aza üyesiyle birlikte alan muhtar köyün tüzel kişiliğini temsil etmektedir. Muhtarın görevi köyün veya mahallenin ihtiyaçlarının giderilmesini sağlamaktır. Genel yönetimin yereldeki temsilcisi konumunda olan muhtar düzen ve birliği sağlamakla yükümlüdür.

NASIL MUHTAR OLUNUR?

Muhtarlar seçimle göreve gelir. Cumhurbaşkanı, milletvekili ve belediye başkanı seçimlerinde olduğu gibi muhtar olabilmek içinde seçim yapılmaktadır. Mahalle veya köyde yaşayan ilgili kişiler muhtar olmak için adaylığını ilan eder ve ardından seçmenlerin oyunu alabilmek için ikna turuna çıkarlar.

KİMLER MUHTAR OLABİLİR?

18 yaşını doldurup reşit olan her birey seçmen olarak oy kullanabildiği gibi Muhtarlık seçimlerinde de muhtar olabilmektedir. En fazla oyu alan aday muhtar olmaktadır. Muhtar olarak görev yapılan bölgede muhtarlar için yapılan veya ayrılan görev yerleri bulunmaktadır.

MUHTAR MAAŞLARI NE KADAR?

Türkiye’de bulunan 81 ilin her birinde yüzlerce köy ve mahalle bulunmaktadır. Köy ve mahallelerde muhtar olarak görev yapan yine yüzlerce muhtar vardır. Peki muhtarlar 2018-2019 döneminde ne kadar maaş alır?

2018-2019 döneminde Muhtarlar ortalama 2 bin Türk Lirası maaş almaktadır. Ayrıca Muhtar maaşları her yıl yapılan zamlarla yükselmektedir.

Muhtarlar Sosyal Güvenlik primleri  devlet tarafından ödeniyor. Sosyal Güvenlik Primlerinin 500 Türk Lirası civarında olduğu tahmin ediliyor. Buna göre muhtarlar 2018-2018 döneminde 2 bin ile 2 bin 500 Türk Lirası arasında maaş almaktadır.

MUHTAR NASIL BİRİ OMALI;

Özellikle bir mahallenin muhtarı emin biri olmalı, Mahallede sevilen,sayılan ve sözü geçen biri olmalı. Muhtarlık binasına mahalle fertlerinin, eşi ve çocukları muhtarı bir baba,ağabi, amca,dayı gibi güvenmeli. Muhtar olgun biri olmalı. Namazında niyazında olmalı. Mahallede her eve misafir olabilecek niteliği taşımalı. Mahallelinin dertlerine ortak olmalı. Buna benzer nitelik taşıyanı zaten mahalleli öz güveniyle seçer ve muhtar yaparsa o mahallede huzur olur.

Alaettin Arslan EYÜP FLAŞ HABER

 

http://eyupflashaber.com/

EYÜP’TE SÜPRİZ ANKET SONUCU

CHP’nin masasındaki son İstanbul anketinin sonucunda AK Parti’nin yönettiği 3 belediyede oranların kafa kafaya olduğu …

EYÜP YEREL BASIN EYÜP FLAŞ HABER